Scammer Iphone Malaysia

I ada dapat aduan dari member yang page ni dah scam dia.

Duit lesap dalam 4 ratus ringgit wo. Fuh fuh


Khabar nya.. admin page ini menawarkan harga iphone RM430 sahaja. Giler bapa murah. Ingat dia ada share ke dengan apple sampai dapat murah macam tu sekali. Hahaha

Tak silap nama admin yang scam orang ni adalah

Yap Yong Tick
No akaun Maybank
5120175170442

SCAMMER IPHONE MALAYSIA

Daripada apa yang saya dengar.. orang ni ada geng dia komen kat page. Seolah2 itu customer diorang. Nampak tak licik nya scammer sekarang. Ada geng. Gituuu... 

Licik sangat kebas duit orang. 

So.. bagi korang yang beria nak iphone murah tu.. sila lah berhati-hati.
Tak yah lah berhempas pulas demi sebijik iphone.
Guna samsung je lah.

Apa salahnya.. tengok bangla guna samsung. Slumber boleh call family diorang kat bangladesh sana tu. Hahaha

Ehh mommy pengguna setia samsung kot. Dolu-dolu layan blackberry. Hahahah

Jangan nak euuww kan sangat lah kat kami yang guna samsung ni. At least dengan samsung ni lah mommy boleh contact husband kalau keluar rumah
 Hahahahaha.

Fan Page Facebook Untuk Di Jual

Ada yang berminat nak beli page..??
Sesuai untuk mereka yang ingin follower sedia ada bagi mempromosikan barang niaga secara online.

Di masa kini.. menggunakan fan page merupakan satu alternatif paling mudah untuk mempromosikan bisnes masing-masing.

Jika berminat boleh direct whatsapp ke sini..


WHATSAPP BY SHAZ SEKARANG

----------------------------,------------





WITHDRAW PERTAMA DARI JAG POINT

Hari tu kak shaz ada share mengenai JAG POINT. Ramai lagi yang tak cuba.. kak shaz dah withdraw dah. Hehehehe... 

Kalau ikutkan hati tak nak withdraw lagi pun... tapi tak apa lah kan. Nak membuktikan bahawa JAG POINT ni boleh di percayai. Kalau nak di bandingkan dengan nuff semua. Rasanya JAG POINT okay lagi kot. Sebulan boleh collect ratus kot kalau rajin.

Haa.. ni buktinya kak shaz dah withdraw..













Alhamdulillah.. betul tak banyak. Tapi nak beli topup pun lepas dah. Hahahaha.

Kak shaz withdraw RM5 x 2 so total RM10. Test je kan... kot lah korang kata scam. Kahkah

By the way.. jangan buang masa okay.. regester sekarang...

Nak regester macam mana??? Refer post kak shaz kat sebelah ni haa...



Siapa Nak Direct CASH ke akaun masing-masing?

Siapa Nak Direct CASH ke akaun masing-masing?
Rugi nau kalau tak claim and guna benda ni..
Ramai dah claim cash.. plus ramai dah yang redeem macam macam benda.

Dulu-dulu kak shaz pernah share entry ni dah.. tapi malas nak cari balik. Hahaha
So kak shaz tulis semula untuk korang.

Sebelum tu.. tengok ni orang yang dah berjaya kumpul cash... woww


Ada banyak lagi.. tapi serius tak kuasa nak screenshoot tiap satu.. lantak korang lah kalau tak nak try. Berbaloi kot. 


Kalau ikutkan.. point kak shaz boleh je transfer CASH direct ke akaun bank. Tapi tak nak la dulu. Kak shaz nak bagi dia beranak pinak dulu. Hahaha

Rugi lah kan benda free je buat.. tapi tak cuba. Nak juga yang keluar modal sampai ribu raban.
Hari hari dok share gosip retis kat facebook.
Sekali sekala.. share lah benda bermanfaat.

Jom regester sekarang di sini.


Nanti masukan referal id

aisyahambris

Step ni penting okeh.. sebab nanti korang akan dapat point free. Jangan skip yee.. kalau tak ,nanti korang tak dapat point free.. gituuu

So cuba dulu.






Review Fit Me Foundation By Maybelline

Lama nya tak share review.. huaaahh!!
Serius lah.. hampir berapa bulan jugak lah tak share.. hihi. Macam ni lah kalau dah beranak kecik , busy dengan anak sekolah lagi. Ek elehhh.. anak sekolah pun nak kecoh kan. Kihkih

So... hari ni kak shaz nak share foundation paling mantop di serata alam. Tak tipu okeh! Skin kak shaz jenis memilih bab2 foundation.  Tapi yang ni.. memang cun lah! Kak shaz bukan lah pencinta foundation pun.. tapi suka je beli foundation , pakainya jarang jarang.. bhahaha.


Kali ni kak shaz pilih foundation fit me dari maybelline. Harga tak ingat dah.. sebab almost 5 month dah kak shaz guna. Beli hari tu masa guardian rajin buat promotion. Zaman orang suka viral drugstore punya produk. La nii.. sejak khairul yoi senyap , geng drugstore pun dah banyak senyap.. btw , aku geng khairul yoi okeh!!

Aku bukan lah pengguna tegar krim kilo ni... tapi pernah lah terpakai 4 5 hari macam tu. Tapi skin aku memang tak boleh dengan krim kilo. Sehari pakai..esok jerawat berkampung. So aku memang dari dulu tak kenan krim 3 dan 4 jenis. Semua jenis berminyak nak mamposs. 
Aku tak sebut lah krim kilo mana keeennnn.. jadi kalau ada kecam aku ,bermakna betul lah produk dia kilo.. tak gituuu. Hehehe
So chill please!!!

Adik aku memang banyak jual produk macam tu.. so krim macam tu mostly sesuai dengan dia. Lain orang lain penerimaan nya. Tapi lately ni , dia dah tak jual.. dannn lama dah dia tak guna. Sejak dia follow aku guna barang barang drugstore.

Eh jauh dah aku melalut... kita sambung bab pondesen tu .

Pendapat aku mengenai foundation Fit Me by Mabelline ni. Akak bagi 10 bintang.
Skin nampak glow.. skin tak berminyak.. skin tak jadi kelabu. Hehehe..
Tapi macam korang cakap lah.. selalunya , skin korang sehari akan jadi kelabu lah apa lah. Eh eh eh jap , tak kan tak basuh kot masa solat zohor.. asar. Kehkehkeh.
Ha ha tak tauuu... tu pasal nampak kelabu. Sebab foundation lekat dari pagi sampai lah 5 petang. Kihkih.

So far.. malam hari , masa kak shaz ada event hari tu. Guna dari lepas isya sampai pukul 11 malam kot. Foundation maintain gituuuu. Memang puas hati.


Tapi kan.. sebelum kak shaz guna foundation ni , kak shaz buh bio oil dulu.. yang ni


Tak tau lah.. sejak guna bio oil ni , skin jadi stabil gilak.. jerawat pun segan segan nak tumbuh. Tapi last 2 week ni dah tak terguna. Sebab busy yang amat. Tak tau lah busy apa benda.. hahaha. Surirumah kan.. mesti lah busy 24 jam. Insha Allah start hari ni.. nak guna balik. 

Gabungan meletop sungguh foundation ni dengan bio oil. 

Jadi.. kalau nak cuba , korang boleh dapat kan dari mana mana drugstore yang ada.. makesure skin type masing2 dulu eh...




Kenapa Pilih Q-dees Preschool

Dekat ig.. ada member tanya , kakak wawa umur berapa masuk sekolah. Btw.. kakak wawa baru sahaja 3 tahun 5 september hari tu. Kalau ikutkan dia dah kena masuk preschool masa umur 2 tahun.. tapi masa tu kan mommy tengah pregnant , plus daddy wawa pun tiba tiba rasa berat hati nak bagi anak dara dia sekolah. Hehe. 


Lama dah kot cari cari preschool yang baik untuk anak anak.. ada je little caliph. Orang cakap kenapa tak hantar anak ke little caliph. Sana ada ajar alif ba ta semua. Belajar agama. Alahaiiiiii.. nak ajar anak agama tak perlu tunggu kat sekolah. Kalau boleh bab agama ni , ajar lah awal awal kat rumah. Mengaji... mengenal Allah. Alhamdulillah.. kakak wawa tau siapa Pencipta.. buat baik Allah sayang. Banyak lagi lah.
So that is why mommy hantar dia ke Q dees. Sebab Q dees dia mengutamakan english. Betul lah di rumah boleh je cakap mat saleh ke anak. Tapi dah kau cakap pun tunggang tebalik. Nak cakap apa benda nya. Shape shape.. dia tau lah. Menyanyi baba black sheep dia hebat lah. Hahaha. Tapi banyak benda yang baik ada kat Q-dees tu.

Yang aku tau Q-dees ni preschool yang terbaik kat malaysia.
Bab bab security pun memang terjaga sangat lah... class yang selesa. Programme dia pun semua best best. 




Banyak lagi mommy screenshoot tapi berat pulak entry nak loading nanti.. nanti korang refer sini


So far.. mommy suka semua tentang Q-dees. Untuk 3 years.. dia masuk class 8.30am - 12 pm
Tapi every friday husband aku ambik pukul 11.. sebab dia nak solat jumaat. Pihak Q dees pun okay je. Alhamdulillah. Teacher semua okay.. baik baik belaka. Bila tanya perkembangan anak pun derang jujur je bagitau.

Macam kakak wawa.. dia suka lari lari. Normal kata teacher. Ambik masa juga bagi dia sesuaikan diri. Yelah.. berapa tahun anak aku duduk rumah je. Kerja dia hari hari.. round satu rumah. Dah sampai Q dees dia buat la juga benda sama.. lagi kawan ramai. Lagi lah dia suka.

So far.. anak mommy exited ke sekolah. Mungkin juga sebab environment.. student dalam class pun terhad je. So dia tak rasa semak sangat ramai budak budak. Alhamdulillah.. memang berbaloi lah bagi anak anak masuk Q-dees. 








Jom Baca Surah Al Kahfi

Jumaat yang indah.. marilah bersihkan diri , wamgikan diri untuk sang suami dan untuk pencipta kita.

Banyak kan berdoa.. kita tak tahu ,doa mana yang di angkat ke langit. Kalau ikutkan hati.. mesti nak semua doa kita di kabulkan. Kalau nak di kabulkan.. kena lah selalu puji yang Maha Pencipta.

Btw.. hari ni jangan lupa baca al kahfi. Rasanya ramai dah tahu kelebihan baca surah alkahfi setiap jumaat. 


So marilah kita sama sama amalkan. Kak shaz baru berjinak jinak ni haa.. moga kekal istiqamah selamanya. 



Wawa first day di sekolah

Wawa baru sahaja genap 3 tahun masa 5 september hari tu. Supposed to be dia kena masuk sekolah awal january tahun ni. Tapi daddy wawa tak nak bagi lagi sebab masa tu wawa tak petah sangat bercakap. But now.. shes so clever. Tak tau mana dia belajar semua bahasa. Hahaha. Alhamdulillah syukur Allah panjang kan usia kita sebab dapat tengok anak anak membesar depan mata.

Btw , kakak wawa sekolah kat Q-dees. Mommy pilih sebab sekolah ni sangat teliti.. Diorang akan lock semua pintu.. untuk elak berlaku perkara yang tak diinginkan. Means.. hanya ibu bapa sahaja d benarkan.. dan orang yang di kenali sahaja ambik anak anak. Incase orang yang datang tak di kenali ambik budak tu.. diorang memang tak kan kasih punya. Plus , derang memang utamakan kesihatan kanak-kanak.. setiap hari akan makesure cek suhu anak anak dulu before masuk class. Takut ada yang demam ke apa. Tau la mak bapa sekarang.. anak demam pun nak hantar ke sekolah. Adehh.

Bab pelajaran.. tak nak sentuh sangat. Of course lah semua sekolah mengutamakan pelajaran kan. Macam Qdees ni , english adalah keutamaan. Bagi aku penting lah.. bukan lah aku masuk kan anak ke dalam tu sampai tak ajar agama kan. Kat rumah.. aku memang akan ajar dia bab agama. Yang ni tak perlu tunggu dia sekolah. Memang kena didik seawal yang mungkin. Tak kan nak tunggu sekolah kan. 

Masa hari pertama kat sekolah memang lah aku risau. Aku takut dia diam2 tak bagitau nak kencing ke.. nak berak ke. Nak minum ke apa. Hahah. Giler ahh kalau ko dah jadi mak tapi tak reti risau. Jadi mak mak ni jangan laki je ko risau.. anak anak pun kena risau sekali.


Alhamdulillah.. kakak wawa lansung tak menangis. Tapi teacher dia cakap... masa dia bagitau nak kencing. Dia dah tak tahan sangat masa tu... sampai depan pintu toilet je dia dah terkucil. Hahaha. Alahai anak... selama ni setiap pagi mommy yang akan tanya dulu kalau nak kencing ke apa.. kot lah dia main lebih sampai tak ingat nak kencing. Tau lah budak budak kan. Heheh

Kalau ikutkan hati.. aku tak nak bagi dia sekolah dulu. Sebab awal sangat.. nak bagi dia enjoy dulu bangun lewat.. hehe. Tapi hari hari dah dia cakap nak sekolah. Bagi ja lah. Haha. 
Nampak dia exited pi sekolah. Harap harap dia boleh protect diri dia dalam class and boleh follow apa yang teacher ajar. 


Tak tau lah nak kata apa.. bila tengok anak sekolah macam ni. Macam macam lah naluri ibu datang. Kesian anak bangun pagi lah. Kesian anak kat class.. takut gaduh dengan budak budak dia tak reti protect diri.. walhal kakak wawa pandai je protect diri sendiri bila tengok dia main dengan budak lain. Hahaha. 

Harap harap dia happy lah.. dan enjoy. Bagi dia sekolah bukan nak perah otak dia belajar awal.. cuma nak bagi dia belajar disiplin. Biasanya dekat sekolah anak anak  kita lebih cepat disiplin dari duduk rumah.  Gituuu.. semoga Allah pelihara anak anak mommy walau di mana sahaja. Dan jadi anak yanh berguna dunia dan akhirat..



Let's Be Beautiful by Ana Suhana

Memandangkan mommy kaki skincare..
So mommy nak join Giveaway dari blogger anasuhana.com

KLIK BANNER DI BAWAH YAAA



5 bulan dah Athisya

Ye Alhamdulillah... cepat masa berlalu , 5 bulan dah Athisyah sekarang..


Berat tisyah pun dah naik 8 kg. Hehehe. Untuk baby premature macam tisya ni , berat 8 kg dan umur 5 bulan memang sangat mengkagum kan. Hahaha

Even si kakak tu masa 5 bulan dolu.. berat baru 6 kg. Aku tak tau lah.. baka mana dia kutip berat naik macam tu. 

Tisya Full bf kat aku.. Insha Allah rezeki panjang , aku susukan dia sehingga umur 2 tahun macam kakak. Aku memang sejenis yang happy dengan kehidupan menyusukan anak.. sebab berat aku boleh maintain 55 kg. Kahkah. Pluss.. dah rezeki anak anak dapat susu percuma. Tak kan nak bazir duit beli pedisure. Siapa cakap bf baby ni susah?? 

So far.. bagi aku lagi senang , tak adalah nak angkut botol susu ke sana ke mari.. kalau nak jalan-jalan pun , aku akan pastikan anak menyusu sekenyang kenyang nya dulu. So bila jalan dalam mall dia nyenyak tidur dalam stroller. Gitewww

Aku ni sejenis yang suka atur masa. Maksudnya.. aku akan pastikan jam berapa sepatutnya anak menyusu.. hehe , and jangan lah korang kata budak budak ni menyusu nya tak kira waktu. Yess.. masa yang aku dah kira kira tu lah waktu anak aku menyusu. Dan masa dia tidur pukul berapa... semua aku dah standby siap siap. So bila je baby nak menyusu.. kita orang cari tempat yang sesuai untuk menyusukan baby.. aku okay je menyusukan anak kat restaurant. Tapi makesure lah duduk kat tepi tepi.. hujung dunia macam tu. Jadi tak ada lah orang gile emm nak skodeng kau menyusu. Sekarang kan ada untuk cover susu kan baby. Tapi aku tak guna tu.. tudung aku cukup labuh dah nak cover si kenit. Haha.

Semua nya depends on you mommy. Bijak atur masa.. even waktu tidur ,waktu bangun tidur , waktu nak solat.. baby kena setel susu dah.. semua WAJIB atur elok2. So tak ada lah masalah stress jadi IBU. 

Enjoy setiap moment dengan anak-anak. Bila diorang dah besar nanti. Mesti kita kehilangangan rasa seperti ni lagi. Semua dah besar besar. Nak gomol pun tak lalu dah. Hehe

Jauh dah aku merepek. Haha. Btw gud luck mommy semua.

Nak Masak Apa??

Hari ni husband bawa balik udang sungai.
Alhamdulillah.. rezeki Allah , nikmat yang tak pernah putus dari Nya.

Tapi.. tak tau nak masak apa dah..


Ada idea untuk kak shaz?? Meh share.. kalau ada link resepi nak masak udang ni.. tolong share kan sekali. Hehe

Kenapa Perlu Hormati Ibu Mertua?

Kenapa perlu hormati ibu mertua???

Topik hangat ni kan bagi kaum isteri.. hehe.
Takut juga nak kupas topik ni dalam blog. Kang tak pasal-pasal orang kecam kak shaz. 

Alhamdulillah.. kak shaz di kurniakan ibu mertua yang sangat baik dan penyanyang. Ibu mertua yang baik suda pastinya memilik anak yang baik. Betul tak.

Kalau isteri-isteri di luar sana menganggap suami masing-masing baik.. itu kerana mereka memiliki ibu yang baik hati. Siapa yang mendidik mereka dari kecil... suda tentu ibu mereka kan. Jadi kenapa harus berbalah dengan ibu mertua? 


Kena ingat.. suami memang perlu membantu dan menghormati ibunya. Kerana itu lah syurganya. Nak tak suami masuk syurga??? Mesti nak kan.. haa , kalau nak.. kenapa perlu bergaduh dengan ibu mertua.. nanti serba salah sang suami. Jangan lah buat suami kita membenci dan membelakangkan ibunya sendiri. Hanya semata-mata kedegilan dan keegoan kita.

Bantu lah suami , ingatkan lah mereka agar sentiasa taat pada ibunya.. hormati ibunya. In shaa Allah , jika suami taat pada suruhan Allah. Menghormati ibunya. Syurga lah baginya. Apa kita dapat sebagai isteri??
Inshaa Allah , jika syurga untuk suami mu.. para isteri pasti ada bahagian nya. Aamin.

Ingat tuu... 

Semoga lepas ni , kita lebih menyanyangi ibu mertua kita.. menghormati mereka.. kerana itu lah yang melahirkan syurga buat kita para isteri.


Tips Hidup Bahagia


Bagaimana nak hidup BAHAGIA???


NIAT

Apa sahaja yang kita lakukan perlu di lakukan dengan niat kerana Allah S.W.T

Bila kita makan.. niat kerana Allah , semoga dengan rezeki makanan yang Allah beri.. kita menjadi sihat dan di berikan kekuatan untuk melakukan ibadah solat.

Bila kita bersukan , niat kerana Allah.. semoga kita menjadi manusia yang berfikiran cergas agar kita sentiasa mengingati Allah S.W.T

Bila kita melancong , melancong lah kerana Allah.. semoga bila kita sampai di tempat yang kita tuju. Kita ingat betapa besarnya kekuasaan Allah S.W.T

Bila kita menulis sesuatu di media social , niat lah kerana Allah. Semoga apa yang kita sampai kan kepada orang di luar sana.. boleh menjadi panduan kepada mereka di dunia dan akhirat.

In Shaa Allah.. apa sahaja yang kita lakukan jika kerana Allah. Hidup kita lebih bahagia dan berharga.

#diarikakshaz1



Salam Lebaran

Sempena di lebaran yang meriah ni.. kak shaz nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri buat sahabat blogger kak shaz.

Ampun maaf di minta jika kak shaz pernah tertegur atau terlepas pandang komen yang tak tereply.. hehe.


Gambar tisya tak ada dalam ni.. sebab tengah breastfeed. Hahaha.. nampak tak , kak shaz boleh lagi selfie. Kemain lagi. Hahaha

Susah nau nak ambik gambar berempat. Sakan orang ramai upload family pitcure..kak shaz tak dan sungguh. 

Kalau kakak okay.. adik bad mood. Bila adik mood okay , kakak pulak buat hal. Adoiyaiii.

Apa apa pun salam lebaran buat semua.. hehe

Doa Harian Ramadhan


Ya Allah.. penuhkan lah kami semua dengan keberkatannya ramadhan ini ya Allah.

Mudahkan lah jalan kami semua..
Jangan lah Kau jauhkan kami daripada kebaikan wahai Pemberi Pentunjuk kepada kebenaran yang terang.
--------------------------------------------------------------------
Ya Allah.. panjangkan lah usia kami , mudahkan lah perjalan hidup kami.
Berikan lah kami hidayah Mu.
Kekal kan la hati kami dengan keimanan dan ketaqwaan.

Berilah kami RahmatMu Ya Allah.
Lindungi lah kami dari perkara-perkara yang terlarang.
Kuatkan lah jiwa kami agar terus taat Pada Mu.
Berikanlah kami ketenangan.
Jauhi kami dari api neraka Mu.

Ya Allah.. hanya Engkau yang kami sembah.
Hanya pada Mu kami berserah.
Terima lah ibadah kami semua di sepanjang bulan ramadhan ini. Aamin

GST GOODBYE

Yeahhh.. finally ,gst dah tak ada... lepas ni boleh dah shopping raya sakan. Horey!!!

Ehh eh.. dah ada yang shopping raya ke?? 
Seronok sungguh shopping tanpa gst.

Serius lah.. aku antara orang paling happy bila gst dah tak ada.. terasa sangat kot kalau gst ada. Pampers anak..susu anak.. huhu. Mampu ke tak mampu , mesti terasa bila bayar gst.

Apa apa pun semoga malaysia lebih aman dan bahagia lepas ni.

Tabung Harapan Malaysia

Mesti ramai dah tahu pasal tabung harapan malaysia kan.
Jom la sama-sama kita derma untuk negara kita.. semoga negara kita boleh pulih seperti dulu.


Usahlah berkira sangat... tak mampu RM10.. seringgit pun cukup lah.. 

Semoga negara kita sentiasa aman damai.. 
Dan bebas daripada segala hutang.

Bengkung Pilihan Masa Pantang

Dah habis pantang baru nak cerita pasal bengkung. Hahaha
Yelah.. mana tak nya , time pantang baru-baru ni sampai 3 jenis bengkung aku ada.
Yang first sekali tu husband aku yang beli.. sebab aku lama duk hospital , masa tisyah kena admit kat SCN tuh. Tapi aku tak kenan sangat..sebab bengkung tu jenis lilit sana sini.. rimas pulak aku jadinya.


Bengkung ni aku memang tak pernah guna.. kalau korang nak beli , bagitau aku eh.. bau dia pun lain macam.. ada bau ubat. So aku tak kenan sangat.

Yang second tu.. my mom aku belikan. Tak sempat nak snap.. tapi yang jenis bengkung sekali pakej seluar naik kan bontot. 

Maaf owner gambar..pinjam pic. Tak ingat link 
Nak credit.

Yang my mom beli tu jenis sajat punya bengkung.. tapi aku rasa tak praktikal nak guna.. sebab masa pantang aku kerap minum air.. leceh pulak nak buka pasang balik. Haha.

Lastly.. aku beli sendiri di kedai jamu biasa..
Simple sahaja.. asalkan boleh buat bengkung.. 



Yang ni brand Vasia je.. tak mahal sangat , guna pun selesa.. dari anak pertama aku memang guna ni.. tapi dah tak ingat yang lama buh mana.. haha


So antara ketiga-tiga tu.. aku lagi suka pattern Vasia. Tak perlu lilit sana sini.. nak buang air pun mudah.

Dan yang paling best.. perut aku dah kempis weh!! Semua jeans saiz 27 28.. aku dah boleh guna semula. Yahuuuu

Yang penting.. jaga makan , jaga minum.. Insyaa Allah berat cun.. hehe. Tak perlu diet , tapi ambil makanan yang berkhasiat pun ok.. kurangkan ninuman manis , makanan berlemak. Mesti berat cun!

Keyword Minggu Ini

Keyword minggu ini... dan bulan ini , macam biasa.. serum nano white masih mendapat tempat.

Dan di tambah dengam nutox makeup remover..
Semoga lebih banyak keyword yang wujud di enjin pencarian selepas ni.


Review Eskinol Sebagai Deep Cleanser


Dengar khabarnya ramai cari produk eskinol ni. Hehe.. terutama mereka yang ada duduk dalam group sembang produk tu. Kikiki
Aku tau lah.. sebab aku pun join group tu , tapi aku silent reader je.. sebab mostly suka tanya benda sama even soalan tu dah ada dalam file. Hikhik


Ada sesetengah orang cakap , eskinol ni tak ada jual di semenanjung malaysia. Hanya sabah sarawak sahaja.. aku pun baru tau sejak menjadi ahli sembang produk kat facebook nuh! 

Dulu-dulu aku tak pernah pakai benda ni.. selalu je tengok kat farmasi.. even kat mini market pun ada je jual. Bersepah jual kat tempat aku ni hah...  Sejak ada dua tiga orang review bagus , plus benda tu viral.. jadinya aku pun terhegeh-hegeh mencarinya. Hahaha. Kalau tak viral.. mana nak tahu kebaikan nya..

So far aku dah guna almost 2 months.. and dia punya result memang super duper..  Actually 3 hari pun dah nampak kesan elok. Skin tak berminyak dah.

Aku beli dua jenis.. satu untuk oil control dan satu lagi untuk whitening.
Aku beli yang whitening tu sebab nak hilangkan kesan jerawat kat muka. Kalau tak hilang lg dekat raya.. tak tau lah mak. Rasa nak kikis guna parut kelapa je.. hmmm

Tapi setakat ni.. adalah nampak perubahan sikit. Untuk night care , aku guna yang whitening..
Kalau day care , aku guna yang oil control. Sebab kalau siang hari kan banyak buat benda.. so aku tak fokus sangat pada whitening. Plus.. aku rasa sunblock yang aku guna tak masuk dengan yang whitening tu.. skin aku jadi lebih oil. Tu pasal aku guna malam je.
Oh ya.. sebelum korang tanya , aku guna sunblock biore yang botol kuning kalau duduk rumah. Kalau jalan , aku guna sunscreen yadah yang oil free.. jangan heran.. aku suka mix-mix. Sebab aku pun lot of mix macam king coco. Hahah

Aku ingat nak test semua eskinol yang ada.. hahaha. Sebab dia punya texture sangat cepat serap. Tapi dia punya bau.. macam ada menthol sikit.. sejuk-sejuk gitu.

Jerawat aku tak lah teruk mana.. dia timbul pun seketul dua je. Tapi yang tak elok , dia suka tinggal kesan.. dia punya kesan tu sampai ke hati dan ke kepala. Rasa nak naik angin je. Hahaha.

Tapi ni review jujur aku mengenai eskinol. Memang best.. skin rasa bersih , tapi eskinol ni agak keras sikit.. rasanya skin jenis berminyak okay lah kot.. kalau dry skin ,tak berapa nak sesuai sangat.. hehe. Tapi kalau tak puas hati juga better try dulu. 

Harga?? Murah je.. yang kecil dalam 3 ringgit lebih. Yang besar dalam RM8. Berbaloi sangat...
Rugi tak guna..  sebab blackhead..whitehead.. sepupu sepapat bakteria semua clear kat skin bila guna dengan disiplin. Hehe

Nanti cuba lah ye.. jangan lupa komen sini bila dah test guna... 





Giveaway RamadhanRaya 2018 by aerillhassan



Giveaway ini akan berlangsung dari 11.59 malam 17 Mei 2018 sehingga 11.59 malam 11 Jun 2018

Baby Tisyah 2 Months Already!

Alhamdulillah.. hari ni adik tisya dah genap 2 bulan.  So far setakat ni berat adik naik dengan jaya nya walaupun dia ada hypothyroid. Tipu lah kalau aku tak sedih kan. Tapi dah takdir Allah. Aku redha.

Since adik lahir premature.. so perkembangan dia mungkin aku tak boleh expect terlalu tinggi seperti baby full term. Kalau kakak dulu.. before 2 months dah boleh respon and nampak bila kita bawa sembang.
Tapi adik.. a bit slow. Dia still boleh follow and dengar suara kita.. tapi still tak boleh tengok dengan jelas.

Maybe ada setengah parents yang tak tahu pasal baby prem akan banyak tanda soal dan kecoh sikit. Contoh macam.. eh anak kau tak boleh tengok lagi ke? Eh anak kau 2 bulan baru 4 kilo lebih ke? This is normal.. sebagai mommy kepada baby prem.. aku dah stanby dah and kuatkan mental bila berhadapan dengan orang macam ni.

Aku banyak kan bahan bacaan.. and of course be positive. Tipu lah kalau aku tak sedih kan.. kadang-kadang ada juga terselit rasa sedih.. bukan sedih sebab anak lahir tak cukup bulan.. tapi sedih takut-takut anak mudah terkena jangkitan.. atau ada sakit lain.. bla bla.
Apa yang aku buat.. aku kena kuat , so that anak aku akan kuat sama.. gituuu.


Apa yang aku boleh buat sekarang.. aku kena bagi extra care dekat dia. Bagi dia dorongan... bantu dia agar tumbesaran dia mudah dan cepat. So far.. setakat pembacaan yang aku dapat... baby prem ni , perkembangan dia boleh sahaja dalam keadaan normal if kita sebagai parents kena bagi dorongan dan sokongan yang kuat. Kalau buat sambil lewa.. itu satu sebab progress baby bertambah slow.. wallahulam.
Aku share melalui pembacaan sahaja , tak ada niat nak memperkecil kan parents yang lain.
Sama lah macam baby full term.. tak semua baby boleh jalan cepat , dan tak semua baby boleh cakap cepat kan.. hehe.. depends on parents tu juga.

In Shaa Allah anak mommy kuat.. Selagi mommy dengan daddy hidup. Selagi tu kitaorang bagi sokongan kuat pada anak-anak.
Kakak pun akan tolong adik sama..
Sekarang pun  , kakak dah banyak ajar adik.. semua benda kakak nak bagitau.. table mana , toys kakak patut susun kat mana.. baju adik colour apa. Hehehe.. alhamdulillah. Kakak yang baik.

Sayang anak mommy semua... esok kalau dah reti baca blog mommy.. mohon menangis hentak kaki lepas baca entry ni ye. Kikiki

Happy 2 months baby Tisyah.
( 26 May 2018 )

Resepi Sotong Masak Butter Kering

Aku harap ada orang search resepi sotong masak butter kering nanti. Haha
Susah nau nak bagi tajuk.. aku selalu ada masalah nak bagi tajuk. Hmmm.

Hari ni dah masuk puasa ke 7 khenn.. So far , sepanjang puasa ni. Semua juadah berbuka aku masak je. Puasa pertama je kitaorang beli luar.
Jangan ingat aku ada anak kecil tak menyempat masuk dapur. Hehe.. Aku kalau masuk dapur , macam-macam jenis masakan bermain di minda.. tapi since anak aku jenis nak mengempeng.. so aku kena masak selaju-lajunya..



So di sini aku nak share resepi sotong masak butter kering paling mudah!
Ni resepi cara aku k... aku tak sempat nak snap semua gambar step by step. Sebab aku kena cepat dan laju.. 

RESEPI & BAHAN-BAHAN

BAHAN-BAHAN YANG DI PERLUKAN

1. Tepung Bestari
2. Telur 2 biji
3. Butter
4. Daun kari
5. Bawang putih
6. Cili padi ( terpulang nak letak atau tak )

CARA-CARA NAK MASAK

1. Celup sotong dalam tepung bestari bersama air sedikit.

2. Kemudian sediakan tepung bestari sahaja. Ini untuk salutan kedua sebelum sotong di goreng. Sotong akan lebih rangup dan tak meletup. Selesai menggoreng , asingkan dahulu dan sediakan kuah butter.

3. Masukan minyak bersama butter di kuali.

4. Tumis bawang bersama cili api , daun kari. 

5. Ambik kuning telur sahaja.. hancurkan , dan masukan ke dalam kuali secara perlahan sambil kacau telur kuning selaju yang boleh..  lebih elok guna gear 4. Hehehe.

6. Masukan perasa garam sedikit ( kak shaz buh sikit.. sebab butter kan dah masin )

7. Masukan gula sikit.

8. Angkat kuah butter bila dah berbuih tinggi dan campur dengan sotong yang kita goreng pada awalnya. Jangan lupa tos dahulu jika nak kering. 





Review Facial Spray by Sendayu Tinggi

Antara skin care yang aku ada.. dan paling aku gemar sangat , adalah facial spray dari sendayu tinggi.. Ni dah botol kedua dah aku guna. Aku memang siap-siap beli dua botol hari tu. 


Apa yang menarik facial spray by Sendayu tinggi ni ?? 
- sebab pertama... sesuai untuk skin yang ada acne macam aku ni , walaupun tak banyak.. seketul dua pun dah kira ada jerawat kan. Aku kalau tak guna produk khas acne prone , memang skin aku akan tumbuh jerawat seketul. Hmm. Dia punya seketul tu , dah macam speed bump dah. Hahaha

- sebab kedua ,kena guna before kita nak makeup. Aku tak tau lah.. bila spray before makeup , automatic..foundation akan nampak sekata sahaja. Pernah dah cuba guna after makeup... foundation tak cantik pulak. Hehe


Kalau di ikutkan.. facial spray ni khas untuk dry skin.. tapi aku tetap nak beli juga. Hehe. Alhamdulillah.. serasi dengan kulit aku. Gatal pun tak... berminyak pun tak. 

Actually..aku baru nak guna semula facial spray ni , sebab.. sepanjang aku pregnant.. aku memang tak guna apa-apa produk yang berkaitan dengan acne prone..aku tak berani.. 

So aku guna facemist aloe vera by nuela je.. aku ada share entry kat sini.. nanti baca k.



So sekarang... before makeup , aku akan guna facial spray sendayu tinggi... after makeup , aku spray pulak guna aloe vera ni.. skin pun segar. Tak adalah makeup jadi kelabu asap nanti. Hihi

So kalau korang nak beli facial spray ni , boleh beli... untuk dry skin pun okay , oily skin pun boleh.. tapi untuk yang skin oil.. boleh test dahulu , takut tak sesuai dengan korang.

Mungkin sesuai dengan aku.. tapi dengan korang tak. Kang tak pasal-pasal.. mak jadi mangsa. Haha. 







KEYWORD MINGGU INI


Seronok sangat kalau entry bertahun dulu still menjadi carian paling top setiap minggu .


Cara nak shopping dekat aliexpress

Keyword ni pun..semakin hari ,semakin laku.. mungkin juga sebab aliexpress suda membuat pembaharuan... so , tu pasal ramai mencari cara macam mana beli barang melalui aliexpress..

Nanti baca entry di sini


Kalau ada yang tak tahu lagi.. aku memang selalu beli socks , headband baby kat aliexpress.. sebab nya boleh beli borong.. harga pun sangat murah.

1 pieces headband dekat malaysia biasanya dalam RM10.. dekat aliexpress , ada 18 jenis colour.. harga RM12 untuk 1 lot... ( 18 pieces )hehe
Free poss pula tu.. socks pun boleh dapat 1 lot dengan harga RM 12.. dalam 1 lot tu ada 10 pasang.. dan free pos. Muraahhhhh..

So kalau korang nak shopping dari aliexpress.. boleh install apps dia sahaja. 


Adik Ada Masalah Congenital Thyroid



Tadi bawa adik jumpa pakar , cek jaundis.. alhamdulillah.. adik bebas jaundis dah. Syukur ya Allah. Tapiiiiiii... doktor bagitau , hasil daripada ujian makmal , adik ada masalah Congenital Thyroid.

Sedih haihh.. masa mula-mula doktor bagitau..
Aku terlopong jap.. tak dapat cakap apa-apa
Sebab terkejut.
aku suru doktor ulang balik, 
Kang susah nanti nak google panjang sangat.

Sedihnya lah.. macam mana baby sekecik ini boleh ada sakit.. tercari-cari aku dari mana punca adik dapat Congenital Thyroid.
Masa tu doktor nak bagi adik ubat dah... tapi since jaundis adik pun dah clear.. adik boleh respon secara normal
Maka.. doktor decide untuk ambik darah sekali lagi.

Respon aku?? Aku memang jadi blur.. sebab tak habis fikir apa punca nya. Laju tangan aku menggoogle , tapi yang sedihnya... mostly info copy paste.. 10 blog aku baca , semua content copy paste.. jadi aku malas nak explain lagi. Kang google claim blog aku pun content ciplak punya. Hmmmm. 

Doktor cakap... tanda-tanda hypothyroid ni ,baby kerap tidur.. tapi aku tengok ,adik banyak bejaga.. means dia tak adalah tidur memanjang. Plus , adik boleh menyusu dan breastfeed dengan baik. Dari sumber yang aku baca... baby akan ada masalah kesukaran untuk menyusu jika ada congenital Thyroid. 

Cuma... satu simptom yang aku ada terbaca , baby ada masalah sembelit.
Adik bukan lah sembelit.. dia cuma membuang dua tiga hari sekali... tapi dalam kuantiti yang banyak.
Najis pun normal..lembut macam biasa. Yang tu je problem.. tapi doktor kata normal.
So aku iya-iya kan je..

So far , simptom yang doktor bagitau.. tak ada kat adik.. aku sure sangat! 
Cuma sebagai mak.. of course alh aku susah hati kan.
Mak mana tak susah hati anak sakit.. 

Apa yang aku boleh harapkan.. adik bebas hypothyroid , harap-harap reault darah adik nanti yang kali kedua.. dah normal.

Aku tak sanggup tengok anak-anak sakit..
Sungguh! Anak selesma pun aku boleh jadi zombie pantau anak tiapa masa..
Kalau ada nak bagi anugerah ibu mithali , mohon bagi anugerah tu kat aku... 

Jadi.. aku berharap doa-doa dari korang semua agar anak aku sihat..bebas dari segala penyakit..
Aamin...


Adik dah 47 hari.. berat dah 4kg. Walaupun dia premature , tapi berat naik sangat cantik.. syukur alhamdulillah.
Semoga anak mommy sihat selalu.. esok kalau adik besar , jangan lupa baca blog mommy..
Biar adik tau.. betapa sayangnya mommy dekat kamu.. huhuhu..
Kakak pun sama... mommy sayang dua-dua.. touching pulak dah.. 





Pengalaman Menggunakan Epsom Salt

Lama gila aku cari epsom salt ni. Bekurun aku ke guardian.. asyik kehabisan stok ja. 
Semalam minta tolong husband carikan semula. Eh eh ada pulak dah. 


Kenapa aku gigih sangat cari epsom salt ni..
Pertama , sangat sesuai buat mandian anak-anak. Since si kakak tu kerap selesma... maka , aku nak cuba mandikan dia dengan epsom salt ni. Plus , sekarang ni kan musim sakit.. boleh katakan , kitaorang serumah kena selesma. Dah lah aku baru ja habis pantang.. sikit hari lagi nak puasa. Mesti tak selesa. 

So semalam , husband dah rasmi siap-siap. Lepas badminton.. dia mandi dengan epsom salt ni. And the result... husband cakap tak ada rasa sakit-sakit otot dah. Kebiasaan nya.. lepas husband bersukan , dia akan rasa teramat penat dan sakit otot. Semalam , tak ada pulak dia mengadu sakit.. and paling best , dia rasa senang bangun subuh. Wowww!! Ni bukan review tipu ye... its really happened to our family last night!!! 

Aku sempat rendam kaki ja semalam. Dannnnnn.. pagi ni selesma dah kering!!!! Awal pagi tadi pun bawa anak berendam dalam air epsom salt ni... sungguh! Seronok haihh.. 

Selalunya.. orang SPA banyak guna epsom salt ni untuk rendaman kaki. Aku tau sebab member aku ada SPA.. dia sendiri yang bagitau. Sebab tu aku beria sangat cari natang ni. Hehehe

Banyak lagi kot kebaikan.. korang boleh google. Kang aku taip kat sini.. sama je yang korang baca nanti. Hahaha. 
So aku share berdasarkan pengalaman kami sekeluarga ja... 

Sebenarnya.. lebih baik mandi 3 hari berturut-turut.. ada juga sesetengah penceramah yang aku dengar , mandi air garam ni seelok nya buat selama 21 hari.
Lama juga tuu... dah lah epsom salt ni bungkusan dia kecik je. Harga dalam RM8. So korang kena sediakan at leats 4 bungkus lah.. untuk 21 hari. 
Itu kalau kegunaan sekeluarga.
Tapi kalau untuk diri sendiri.. sebungkus cukup lah.

Macam aku.. memang kena banyak. Sebab anak aku dua orang.. laki aku lagi. Dah tu.. aku buat baja tanaman aku sekali. Hehe
Yang ni aku tak boleh bagi feedback lagi. Aku baru baja pokok tomato aku pagi tadi.. tengok seminggu nanti , result ok ke tak.

Ooh yaa... selain dari tu , kalau korang ada masalah kepala gatal ke apa.. korang boleh campur kat shampoo. Aku tak ada sukatan untuk ini. Aku main agak-agak je. Bukan tu je , aku ada campur sikit kat cleanser Rosat T yang aku guna sekarang.
Resultnya pun aku still tak boleh info lagi.. baru buat hari ni. Next day aku inform. Wokeh.

Btw..  aku bukan doktor atau pun perunding kesihatan. Hanya dapat info melalui pembacaan yang banyak. Kalau korang nak guna tips yang aku share.. pastikan atas risiko sendiri. Hehehe.
Banyak kan membaca.. in syaa Allah dapat info yang banyak. Baik untuk diri.. baik untuk semua.

Gud luck yang ingin mencuba.

Review Claymask Mint + Lemon By Freeman

Freeman Claymask - Wuuu... baru kali ni aku jumpa clay mask yang boleh buat muka tegang and at the same time boleh buang minyak-minyak kat muka.

Before ni.. aku ada guna clay mask dari loreal , yang hijau tu. Tapi skin aku jadi gatal pulak after 1 hour. Mungkin ada bahan yang aku alergic. 
Setakat ni.. aku baru try dua jenis clay mask. Loreal dengan freeman ni ja.


Bagi aku... claymask freeman ni yang terbaik.
Satu sebab , bila guna dia boleh reduce minyak yang ada kat skin. Muka pun akan rasa tetarik sikit dan tegang bila guna.

Kalau umur dah 30 and above.. boleh cuba yang ni. Actually dia tak adalah mention berapa umur yang kena guna.. if umur kau under 30 pun boleh ja.
Tapi kalau nak skin jadi tegang.. boleh try ni.
Yang paling best.. pores pun mengecil. Okay lah , harga pun murah. 

Claymask ni aku guna seminggu sekali je. Sebab aku selang seli kan dengan peel of mask by himalaya. Yang ni pun aku suka juga. Tapi nanti lah aku review. Hehe
Setakat ni.. clay mask ni je aku berkenan. Nanti nak test yang innisfree punya. Orang cakap okay ,tapi tak sure kalau skin aku boleh kenan. 

Recommended to others??
Yess.. if skin uols jenis oily. Tapi kalau skin jenis dry. Aku tak syorkan claymask jenis ni. Sebab lepas guna.. memang skin akan jadi dry , aku yang jenis oily ni pun dia boleh dry gila-gila. 
Tapi sangat best untuk aku , sebab berkesan.. pores pun dah kurang. Minyak pun dah kurang. Tak adalah kering terus. But then dia boleh control penghasilan minyak di wajah. Gituuu

Price ?
Dalam RM20 + macam tu lah.

Repurchase ?
Yessss , of course.. setakat ni , aku boleh setia dengan freeman lagi . Tapi kalau aku ada jumpa produk yang better than this. Maybe aku boleh berubah hati jugak la. Haha

So kalau korang nak guna claymask ni.. makesure skin korang jenis oily.
Kalau dry , boleh ambil yang jenis lain punya.
Sebab freeman ni dia ada banyak jenis.


Ini antara jenis claymask freeman yang ada kat drugstore. Tapi setakat ni , aku pernah nampak yang grey.. hijau cucumber dengan avocado tu. Purple pun ada. 
Orange dengan black sugar tu aku tak pernah jumpa lagi. Maybe drugstore yang aku p , tak ada stok kot.

So.. korang gi lah serbu drugstore. Freeman dekat drugstore yang aku selalu masuk.. stok cepat habis. Haaa.. jangan lambat-lambat. Kalau nak buat collection semua sekali. Beli je lah.. try satu-satu. Hahaha. 

Shuhaidasaad.com 2nd Giveaway


Salam kerajaan baru semuaa....

Jom sama-sama join Giveaway dari Blogger Shuhaida.Com
Gud Luck semua.

Sepatutnya Adik Lahir Hari Ni , Tapi....

Kalau di ikutkan.. due aku sebenar 10 May 2018. Tapi kuasa Allah mentakdirkan aku bersalin lebih awal . Iaitu sebulan awal dari tarikh sebenar dan jatuh pada 28 March 2018. Alhamdulillah , Walaupun baby lahir premature , Allah kurniakan adik cukup sifat dan sihat sejahtera.

Nampak tak.. besarnya kuasa Allah. Kita hanya mampu merancang.. tapi DIA lah yang menentukan segala nya.

Nak di jadikan cerita.. aku pecah air ketuban masa usia kandungan 32 weeks tepat. Huuuu. Masa tu , dah pukul 8 malam kot.. tengah sembang dan main dengan kakak. Aku terbatuk sikit... tak kuat mana pun. Setakat bedehem dua tiga kali je. Tiba-tiba rasa ada air keluar.. suam-suam pulak tu. Hati mula tak sedap.
Mana tak nyaa.. aku dari awal lagi risau kalau bersalin nanti , aku mesti jauh dari kakak.. dari aku lahirkan kakak , tak pernah sekali pun aku tidur malam tanpa dia.. huhuhu. Tau tak feeling dia macam mana. Dengan tak sedia nak bersalin.. dengan risau anak sorang ni akan mencari.

Dengan hati yang tak sedap.. aku pakai kain sarung untuk nak tau sama ada betul air ketuban yang keluar ke atau tak. Serius lah.. aku bediri je.. tiba air keluar banyak lagi. Penuh kain sarung aku tauuuu!!!! Masa tu.. aku cuak gila weh! Takut...sedih.. macam-macam feeling. Aku yakin dah memang.. kalau gi hospital , comfirm admit punya. Gigih aku explain dekat kakak.. jangan cari mommy nanti. Kakak angguk je.. ntah dia faham ke tak..  Dah tu satu apa barang baby pun aku tak ada beli lagi.

Aku dan suami bukan saja lambat-lambat beli barang.. ingat nak beli masa 34 weeks.. tapi tak sangkah takdir memilih aku untuk bersalin awal.. iaitu masa usia kandungan aku 33 weeks 6 days. Dengan berat baby 2.0 kg. Percaya atau tak.. before ke hospital tu ,aku dan suami sempat singgah beli barang baby 4 helai.. pampers , tishu basah dan semua lah kelengkapan baby. Dah lah jantina baby kita tak tahu.. 5x scan , 5 x juga baby tak tunjuk. Ehehe. So kita orang pilih white colour sahaja malam tu.
Sepanjang jalan menuju ke hospital , aku touching yang amat.. aku tak sanggup kot jauh dari anak. Aku terus terang , tak boleh sangat tidur tak ada anak-anak. Macam mimpi ngeri rasa malam tu.

Sampai hospital.. aku direct ke labour room. Diorang cek dah buka 1 cm. Whattttt!!!!!!! Aku menangis semau2nya. Bukan menangis sebab mengenangkan anak lahir awal ke apa.. aku menangis sebab rinduuuu kakak. Aku tak tau lah kalau ada mommy di luar jenis macam aku. Sejenis makhluk yang tak boleh anak jauh. Huhuhu. Masa ni.. kakak dengan husband dah tunggu kat luar , tu pun aku boleh dengar lagi suara anak aku jerit panggil mommy. Ya Allah...

Lepas cek bukaan semua.. misi pindah kan aku ke wad biasa untuk monitor baby. Sebab nak buat ctg semua. Masa ni , tak ada lansung contraction . Sakit pun tak ada.. keluar je dari pintu labour room tu , anak aku jerit sambil datang peluk aku.. ya Allah , start lagi drama pukul 7. Aku menangis tak henti-henti sambil explain dekat dia agar tak cari aku kalau tak ada malam. Aku pandang husband aku pun dah macam sedih sekali.
Mata pun dah merahh. Aduhaii.. tragis sungguh.

Bila dah admit.. bermula lah episod duduk wad seminggu. Betul tepat 7 hari. Malam tu juga aku ambik dexa sekali. Ngeri weh. Aku ada share pasal dexa dalam entry lalu. Nanti korang cari lah ye.
Maka sepanjang 7 hari tu juga aku menangis mengenang anak di rumah. Sedihnya lah haihh... 3 hari pertama.. aku tak ada rasa sakit lansung duduk dalam tu , aku siap request nak balik rumah. Tapi doktor tak bagi.. sebab air ketuban banyak dah keluar plus aku dah on antibiotik kan. Takut baby kena jangkitan sebab air ketuban dah banyak keluar.. hari ke 4 tu , aku keluar darah pulak..

Dannnnn... bermula lah contraction ku setiap hari....... hari ke 4 , ke 5 , ke 6 dan ke 7. Aku dah tak boleh tahan dah. Bayangkan aku menahan contraction selama 4 hari. Sampai kan bila waktu melawat , aku dah tak boleh dah sembang-sembang dengan husband..anak dek kerana menahan contraction tu. Tapi sayang... bukaan hanya 2 cm. Sepanjang aku duduk dalam tu.. doktor tak bagi cek bukaan kerap sebab takut baby kena jangkitan. Dan doktor nak , proses bersalin ni berlaku secara natural since kandungan baru 33 weeks. But then.. if 34 weeks aku tak ada bukaan , baru lah doktor masuk ubat.

Hari ke 5 tu... ada bukaan lagi 2 cm. Masa ni , aku memang dah tak boleh tidur malam. Telelap 5 minit. Sakit lagi. ALLAHU... Tuhan saja lah tahu sakitnya macam mana. Aku siap buat muka kesian dah kat misi.. sebab tak tahan sangat.

Masuk hari ke 6.. pagi tu , aku rasa macam ketulan-ketulan darah dah keluar. Aku siap tunjuk kat misi lagi pad aku pagi tu. Then doktor cepat-cepat buat scan... tau scan tu buat macam mana ? Bukan scan kat perut tau.. diorang scan dari laluan bawah... dia punya ngeri tu... fuhh! Ngeri bukan apa... sebab dah tak tahan dengan contraction. Di usung ke sana ke mari lagi. Doktor cuma nak pastikan takut uri baby ke apa.. Tapi alhamdulillah.. semuanya normal.

Dalam pukul 3 macam tu. Contraction dah jadi setiap seminit..  nak tak nak sister cek bukaan juga. And finally.. bukaan dah 5 cm. Tu pun doktor tak nak hantar aku ke labour room lagi. Aku siap cakap lagi.. aku dah tak tahan dah ni , nak teberak dah. Hahah. Nak tak nak doktor call bahagian pakar kanak-kanak and maklumkan yang aku dah kena hantar ke labour room.

Bermula episod di labour room. Aku ingat malam tu aku dah nak bersalin dah. Tapi rupanya takkkk... dalam pukul 6 petang macam tu , misi cek bukaan. Dah 7 cm. Hanyaa 1 cm sahaja tambahan. Aku memang dah tak berhenti berdoa dah. Siap whatsapp adik beradik..suami semua minta ampun. Kot la pernah buat salah. Mulut aku boleh tahan diva AA juga ni. Hahahahaha.

Malam tu memang bermandikan air mata lagi. Boleh kata sepanjang aku dalam tu... memang mandi air mata je lah. Huhu. Sepanjang malam aku tak tidur masa tu. Husband siap pujuk lagi suruh sabar. Dalam sakit macam tu pun , aku balik-balik tanya keadaan kakak.

Sudahnyaa.. sepanjang malam bukaan tetap 7 cm.

Hari ke 7 tu.. dalam pukul 4 pagi macam tu , misi datang cucuk antibiotik. Dalam sejam macam tu contraction hilang. Gila weh! Dalam hati aku.. semua orang yang masuk labour room.. dah bersalin , siap dengar lagi diorang meneran. Tak kan aku kena tidur dalam labour room lagi.. aduuuhh. Pagi tu dalam pukul 8. Aku minta kebenaran nak bersihkan diri.. mula-mula tu misi tak bagi.. takut aku terberanak. Tapi aku bagitau yang aku tak rasa sakit lansung. Siap mandi semua.. breakfast. Baru lah aku boleh terlelap. Tapi tu pun setiap sejam aku kejut sendiri.. sebab rasa sakit. Tapi sakit yang boleh tahan lagi lah.

Berganti-ganti misi tanya ada sakit ke tak.. aku cuma bagitau dalam sejam-sejam je. Tatkala ibu lain menjerit menahan contraction.. aku boleh tidur nyenyak hari tu.. sampai pukul 5.30 petang aku tidur..

Sudanya masa doktor datang melawat..  dia suggest aku cucuk dexa lagi sekali. Tapi aku tolak. Sebab aku tak tahan.. bukan tak sayang anak , tapi aku yakin.. baby will be okay , sebab bukaan pun dah 7 cm. Selepas doktor keluar ,misi pulak datang bawak air dalam botol.. katanya untuk mempercepatkan proses bersalin..

Dalam pukul 6 macam tu ubat masuk.. 6.05 minit aku dah rasa sakit dah.. contraction datang menyerang.. aku bagitau misi yang aku dah sakit sangat ni.  Aku kira contraction pun dah setiap seminit. Contraction kali ni lebih sakit dari sebelumnya.. 6.15 macam tu , aku rasa macam kepala baby dah nak turun. Aku jerit kat misi bagitau yang aku dah nak beranak ni. Memang riuh lah bilik tu. Misi pakat masuk bilik ramai-ramai. Sebab aku dah lama kan dalam tu. Kira record lah patient paling lama dalam labour room. Hahahaha.

Misi cek bukaan... dah 10 cm. 6.22 aku teran semaunya.. dalam 3x cubaan , tepat 6.23 petang tatkala azan maghrib berkumandang seluruh sabah.. aku selamat melahirkan baby girl dengan berat 2.0 kg. Masa usia kandungan 33 minggu 6 hari. Alhamdulillah baby sihat.

Maka lahir lah puteri kami yang kedua dan di nama kan ATHISYAH SHAZWEEN.





Gambar ni.. usia adik genap 44 hari. Dan hari yang sepatutnya due aku bersalin. 10 May 2018. Hihi

Kuasa Allah. Tu lah kan..masa pregnant hari tu , mulut aku tak habis-habis cakap sedih nanti pantang tak dapat makan makanan bazar ramadhan. Hahaha. Sudahnya Allah takdirkan aku habis pantang before ramadhan. Heheh.

Oh yaa.. baby lahir hari tu masuk dalam kaca tak sampai 24 jam , sebab baby boleh bernafas seperti biasa. Dan baby duduk dalam SCN 5 hari. Lama sebab baby ambik darah dan kena tunggu selepas 48 jam. Bab SCN ni.. nanti next entry je la aku cerita eh...

Sorry kalau entry panjang sangat . Kalau ikutkan aku nak buat novel. Tapi apakan daya.. hahahaha


© 2013 BYSHAH ALL RIGHTS RESERVED