13 Feb 2016

Baby 3 Tahun Dah Pandai Membaca??

Ehh yeke 3 tahun dah pandai membaca.. Hrmm macam tak logik je. Kenapa tidak ? Zaman sekarang ni , banyak benda yang boleh meransang minda kanak-kanak. Tak macam zaman aku dulu.. umur 3 -5 years.. ikut abang main guli , main batu seremban , panjat pokok jambu jiran. Haha. Lepas tu mak kejar , suruh balik rumah. Haihh!!

Zaman sekarang ni , diorang tak kan rasa apa yang pernah kita lalui zaman dulu. Sekarang ni zaman gadget. Baby seawal sebulan , parents dah biasa kan dengan gadget. Hmmm... Walhal banyak lagi cara nak ransang minda baby. Sebab tu lah , budak zaman sekarang lambat belajar membaca. Sedih lah kan. Walaupun tak semua lah macam tu,

Sebagai parents , kita kena didik anak seawal yang mungkin. Bukan niat nak perah otak anak awal-awal.. tapi kanak-kanak zaman sekarang ni , cepat belajar dan otak diorang fresh lagi. Bila kita ajar , maka cepat lah mereka pandai. Tapi kalau nak ajar tu , kena ajar dengan betul lah. Baby sekarang ni , lahir je dah buka mata. MIL i cerita , dulu-dulu.. baby umur sebulan baru buka mata.. Haaa nampak tak baby zaman sekarang lagi cepat berkembang.

Setiap ibu bapa , mesti lah nak anak jadi bijak dan pandai kan. Macam mana nak jadi kan anak kita bijak dan pandai?? Ok ada caranya... Kalau korang amal kan , Inshaa Allah.. seawal 3 tahun mungkin anak korang dah reti baca , nanti umur 4 tahun.. toksah dah dok pening takut lambat pandai ke apa bila dah masuk tadika. Macam anak buah aku , umur 3 tahun dia dah pandai baca.. Tak kisah lah english ke malay. Memang menakjubkan... Sebab kakak aku jenis yang penting kan pendidikan. So selagi dia mampu ajar anak dia.. Dia berusaha sebaik mungkin.

Tak ada yang mustahil di dunia ini.. As long as kita berusaha.. dan nekad , Inshaa Allah semua di permudah kan.

Di sini , aku nak share sikit macam mana nak jadikan anak kita cepat pandai dan bijak... Aku pun amalkan dah cara ni walaupun anak aku tak sampai setahun lagi.. If ibu-ibu ada masa lebih , boleh perkenal kan dulu kat anak benda like Cat , Monkey , Elephant.. Biar guna ayat satu-satu dulu... Jangan lah buat macam anak kau tu dah 7 years.. "this is cat, i love my cat" nanti pening pulak anak kita tu... dan boleh jadi dia akan hilang minat. Kihkih.
Slow-slow lah... ajar diorang mengikut umur... haaa gituuu...

Nak lebih expert lagi.. korang boleh refer sini... ANAK PINTAR & CERDAS