7 Jan 2016

Tips Berdua Dengan Baby Di Rumah

" Macam mana lah nak masak ni , anak asyik nak dukung je...? " Pernah tak lalui perkara macam ni? Yess harus lah pernah... mommies yang ada kat luar sana , sudah pasti pernah lalui saat2 ni kan. Tak terkecuali diri ku ini. Dah lah first mommy.. grr!! Mula2 , cuak jugak... yelah habis je pantang , kau kenalah berdikari sendiri.. mandikan anak , bersihkan poo anak , tidur kan dia. Yang bab tidurkan tu memanglah seghonok.. dah kite boleh tido sekali.. ye dok? kihkih

Tapi.. tapi yang tak seghonoknye tu , bila kau nak kemas rumah , nak masak..haa time tu jugak lah anak kau merengek nak dukung.. letih weh! Dah lah anak 5kg lebih.. bayang kan kita pikul beras 5kg sehari suntuk? Mau tak lenguh tangan..

Ok , ni tips yang aku nak share macam mana nak handle si kecil bila tengah busy buat kerja.. benda ni yang aku amalkan , alhamdulillah... dalam masa yang sama kita boleh tolong diorang belajar benda baru..

Tips Berdua Dengan Baby Di Rumah


Firstly tu , aku baringkan baby kat playgrow je.. selalu baby cepat tertarik dengan benda yang colourful.. so , sambil2 dia leka bermain tu..  aku rushing lah buat kerja , masak , mandi.. Tapi pastikan jenguk baby dalam 5-10 minit macam tu. Makesure baby dalam keadaan ok lah.. Dalam masa yang sama , kalau tengah buat keje tu.. panggil lah nama baby , sekurang2nya dia tau kita ada dengan dia..

Tips Berdua Dengan Baby Di Rumah

Gunakan stroller yang ada kat rumah.. kalau baby dah reti guna baby walker , buh lah dalam baby walker.. tapi my baby tak reti lagi , so aku bagi duduk dalam stroller je.. Bila duk dalam tu , aku akan buka youtube kat tv.. bagi dia tengok learning video .. Haa , time ni lah aku vacum rumah.. mop lantai dan lap segala habuk dalam rumah... Nampak tak , kalau baby tak nak duk stroller jugak... masuk kan dalam playpen.. macam2 benda yang kita boleh guna dah sekarang... 

Tips Berdua Dengan Baby Di Rumah

Nampak tak , kegembiraan anak aku duk dalam stroller tu?? Dia ingat nak jalan leteww... Anak aku memang jenis duk dalm stroller , so tak ada masalah kot.. 

Kalau dua cara atas ni tak menjadi , haa tido kan je lah anak kau dulu.. baru buat keje rumah ,Tapi selalunya , kalau baby tido .. kita cenderung akan tido sekali... Kan kan... Hihi , So biasakan anak anda berdikari.. Mula2 tu memang agak sukar... Anak aku dulu pun jenis nak bedukung je..Sehari suntuk lah memang kena dukung.. Masukan dalam buai , baby tak nak... mungkin sebab dah niat awal2 lagi tak nak buai kot... tu yang baby tak nak...  

Mau tak stress bila baby asyik nak dukung je.. lagi2 kita yang mak2 ni , baru habis beranak.. memang lah mudah stress kan.. tu pasai rambut banyak gugur.. Huuu
Apa yang penting hati mesti kuat... baby memang akan nangis mula2 , jangan lah setakat anak "ngek ngek" kau dah  nak angkat balik dukung.. kalau macam tu , memang baby nak dukung manjang ler... Hati mak2 ni memang sensetif sikit.. tapi kalau nak ajar baby sesuatu , hati kena kental... jiwa harus kuat beb! Ececeh...

Alhamdulillah , berkat doa... dan usaha nak ajar anak tu berdikari... berhasil , now.. anak aku boleh je bagi baring depan tv.. nt dia tengok lah tv tu sampai penat... Masa tu lah aku buat kerja mana yang patut... lipat kain ke , kemas2 rumah ke... Tapi jangan lah kau bagi tengok cerita tagalog yang asyik peluk2..kiss... kan ada astro oasis... tak pun buka lah siaran "anta tanya...ana jawap" hahaha..

Tips Berdua Dengan Baby Di Rumah

Tu diaaa.... layan " anta tanya.. ana jawap " Haha... ntah dia faham ke dok... Kihkih

Semoga usaha korang semua berhasil ye mommy.. Apa yang penting.. "hati harus kental beb!"