23 May 2016

Giveaway Fridge Magnet Lombok By Mialiana.com



Giveaway Fridge Magnet Lombok bermula saat ini dari hari ini, 23 Mei 2016 hingga 30 Mei 2016. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join.


Siapa nak ole-ole dari Lombok? Ada 20 fridge magnet berupa rumah perkampungan orang Sasak, Lombok, Indonesia.

Jom join giveaway ini... ramai-ramai support Mia ya... Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Fridge Magnet Lombok By Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
  5. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 30 Mei 2016.
Pemenang akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 3 Jun 2016.

** nak join giveaway ini, sila klik pada banner...

20 May 2016

Tumbuh Bintik Merah Di Badan Baby?

Since anak aku dah reti buka laci , kopek sana sini.. try test berdiri di tepi-tepi meja.. aku lansung tak ada masa nak hadap blog , Huh!! Jangan kan blog.. kadang tu nak masak pon tak dapat. Haihh.. takpe lah anak , esok dah pandai jalan.. senang sikit mummy nak buat kerja.

Tumbuh Bintik Merah Di Badan Baby?Cepat je masa berlalu kan , rasa baru je teran sepenuh hati bagi wawa keluar dari perut ni haa.. lah ni , gigi dah tumbuh sebatang. Hihi. Geghamm pulak tengok gigi dia tu. haha.

Orang tua-tua cakap kalau baby nak tumbuh gigi dia akan demam dulu , tapi anak aku ni.. gigi dah keluar baru nak demam. Hihi

Bukan setakat demam je.. siap bintik merah tumbuh kat badan, Cuak jugak lah.. laju je jari google itu ini. Risau kot.. sebab before bintik merah tumbuh kat badan.. dia demam dulu , 3 hari weh dia demam... tu pun on off.. sekejap ok , sekejap tak. Nasib baik dia jenis kalau sakit tak cerewet. Aku bersyukur jugak lah. Dia memang tak pernah nak merengek kalau sakit. Even selesema , batuk semua.. dia still boleh layan toys and etc.. yang penting aku kena stay with her.

Masa wawa di tumbuhi bintik merah tu , aku ada jugak lah tanya my MIL , kakak aku... my mom , mak sedara suami. Kalau boleh semua orang aku tanya. Haha. Dah macam-macam jawapan aku dapat. Ada kata ruam peluh.. ada kata campak , ada yang cakap cacar halus. Poning kepala den. Haha. Last-last aku dengan husband bawa je dia jumpa doktor kitaorang .

Tumbuh Bintik Merah Di Badan Baby?
Ni kat belakang badan wawa... ada banyak gambar lagi sebenarnya tapi aku malas nak transfer ke laptop. Haha , Sampai je tempat doktor. Doktor dah senyum-senyum.. siap cakap " tumbuh bintik merah ye" Dah macam bomoh kan. awal-awal lagi dia boleh tau.. terkejut mak...

Hehe.. alaaa actually , sebab muka wawa dah penuh dengan bintik merah.. siapa pon mesti tau punya. kikikiki. Takde maknanya pon.

So masa tu macam-macam yang aku tanya kat doktor tu , macam mana boleh tumbuh benda tu.. penyebab utama.. dah kita bayar mahal-mahal.. harus lah tanya kan...

Actually , its normal bila our baby demam 2 3 days.. and after that keluar bintik merah macam ni... sebab tu hanya lah panas dalam sahaja. Not serious matter lah kan... but then kalau bintik merah tu tumbuh yang amat-amat teruk sampai menyebabkan kegatalan dan rasa tak selesa pada baby.. better refer hospital lah. Jangan pulak kau kata normal jugak sebab baca blog aku ni. Tak pasal-pasal aku dapat dosa sebab bagi info salah. heee

So far... doktor tu kata tak ada apa-apa. Yang penting jangan bagi anak kena panas dan jangan bagi dia berpeluh... tak silap aku doktor tu bagitau bintik merah tu di namakan "kerumut" this is my 1st time dengar "kerumut" comel je nama... tapi jadi buruk pulak bila tumbuh kat badan anak aku. Hewhew

Ada jugak lah doktor bagi ubat sapu... aku sapu sekali dua je kat badan wawa , lepas tu dah ok dah. Alhamdulillah.. atas Izin Nya jugak.

Aku kalau bab-bab anak sakit ni.. aku lebih sensetif sikit. Yelah , baby kot.. mana reti bagitau tang mana yang sakit. Kalau bapa baby yang sakit sonang sikit keje aku. Dia gitau perut sakit.. bagi je minyak sapu.. dia gitau kepala sakit bagi je panadol. Haha senang kan!

Next time.. kalau anak korang mengalami masalah yang sama macam aku.. tak yah risau , as long as baby korang aktive dan tak menunjuk kan sebarang tanda-tanda macam lemah badan , tak nak makan. dan sebagainya , its gonna b okay tapi kalau sebaliknya...better refer hospital terus. Tak yah refer blog aku... hihihi



11 May 2016

Kifarah

Assalamualaikum

Kifarah

What goes around comes around.. 

Buat  baik di balas baik.. Buat jahat jangan sekali , what u give u get back. >.<


27 Apr 2016

Apa kata orang?


Rasanya aku baru je bersalin 8 bulan yang lalu.. orang sekeliling dok tanya bila nak tambah lagi.  hmm

Apa kau ingat beranak tu macam kau buang air kencing je ke? 

Ada rezeki nanti.. adalah , In Shaa Allah... 

19 Apr 2016

Smart casual Attire For Ladies


Haii..


Ada tak sini still keliru dengan penampilan masing-masing bila ke majlis-majlis tertentu atau masa nak ke pejabat?? Mesti ramai yang pening kan.. Sebab ramai tak dapat bezakan antara being casual dan smart casual. Actually dua benda tu sangat berbeza okkeh. Kalau pakaian kasual tu , dia more tu yang simple like jeans , baju-T , seluar pendek and leggings. Kalau smart casual pulak , dia gabungan antara pakaian formal seperti blazer , seluar slacks dan kemeja. Macam aku… kalau jumpa klien pun aku suka berpakaian smart casual je. Simple dan mudah.
Jangan dok pening kata tak reti menggayakan smart casual . Ni antara panduan yang korang boleh refer.. Still Nampak bergayakan?? Retis pon ramai je menggayakan smart casual..memang menarik sangat.



Tak salah pon kalau korang lebih selesa bergaya dengan memakai t-shirt dan jeans. Tapi, korang boleh lah menambah pemakaian blazer sebagai outerwear untuk memiliki penampilan gaya smart casual yang terbaik seperti gambar ni haa…



Agak-agak lepas kerja korang nak lepak dengan member , gaya ni  pon sesuai jugak kan.. Still tampil menawan dengan jeans kegemaran. Simple but still Nampak smart casual.



Kalau nak gaya smart casual yang cukup sempurna dan meletop kebaboom, gayakan kombinasi jeans dan kemeja tadi dengan penambahan blazer sebagai outerwear korang. Ini antara favourate smart casual aku. Nampak casual tapi smart. Gituuu..  



Kita lupakan pasai jeans naa, Kalau nak lebih power puff girl.. boleh je menggayakan jenis seluar yang lain seperti harem pants , cullotes atau chino pants plus korang boleh gabungkan bersama kemeja.. memang cun arhh !



Lastly , ubah pulak selera dengan menggayakan kemeja dengan koleksi skirts untuk penampilan yang lebih feminine. Bosan jugak kalau asyik benda yang sama… tukaq-tukaq lah.. Sedap jugak orang pandang.. Ye dok?? Seminggu kot.. banyak cara korang boleh gaya kan.. hari ni guna skirt , esok jeans , tulat  harem pants.. tak ke menarik tuu.   


By the way , semoga idea ni boleh bantu korang untuk tampil lebih menawan lepas ni.. Kikiki. Tak susah mana kan..as long as kita selesa dengan penampilan diri sendiri.. Ok lah kan , yang penting penampilan kita tu sesuai dengan aktiviti seharian kita.



15 Apr 2016

Kunci Kebahagiaan Sebenar


Pernah tak rasa macam tak bahagia je walaupun kau dah di kelilingi oleh orang ramai..

Mungkin ada beberapa perkara yang kita lupa untuk lakukan...

Semoga bermanfaat untuk kita semua..

7 Apr 2016

Giveaway April RM600 by Emas Putih

Salam.

Cash RM300 x 1 , Cash RM200 x 1
Cash RM50 x 2

Start : 5 April - 30 April 2016
Good Luck !

27 Mar 2016

Jangan Takut Untuk Berubah



Salam isnin.. semoga perubahan pada diri kita menjadi sesuatu yang lebih baik daripada sebelumnya.

24 Mar 2016

Menang Contest CouponBelanja

Suka nya bila menang contest.. hihi lagi-lagi bila contest tu bagi hadiah e gift voucher from zalora. Dah lah aku ni kaki shopping.. Hee

Thank you naa Couponbelanja.. Kalau aku kenal korang , mesti aku bawa lepak makan-makan.. hehehe

Rugi lah kan siapa tak join contest dari couponbelanja baru-baru ni.. sangat-sangat rugi. Aku dok promot kat fb..ada lah sorang dua follow aku join contest tu. Bila dah habis contest baru nak kecoh kata aku tak hajak!! Cisss... sentap mummy!


Aku tak tau lagi nak beli apa... aku malas kot nak buka zalora tu , kalau boleh semua aku nak beli..dari handbag , shoes , cloths.. haha tamak kan.. 

Nanti lah aku fikir-fikir nak beli apa...kot kot dapat lagi cash voucher dari contest lain..boleh lah guna sekali semua. Hehe

Thank you couponbelanja


22 Mar 2016

Giveaway Cash RM600 MAC2016 by Emas Putih

http://www.kisahemasputih.com/2016/03/giveaway-cash-rm600-mac2016-by-emas.html
*sila tekan banner diatas untuk join*

Hadiah :
Top Referral RM100x1
Random Cash RM50x10

20 Mar 2016

Hobi Baru

Dalam buy-busy pun sempat lagi aku layan bunga-bungaan.. Hehe
Ntah lah.. sejak dua menjak ni , suka nau aku berkebun...aku siap layan group berkebun kat facebook ok. Tak tau lah datang dari mana semangat nak berkebun ni.

Nak di jadikan cerita..last weekend , husband kata kesian kat aku...asyik dok pandang je bunga depan rumah orang , maka dengan baik hati..husband bawa aku ke nursery awal pagi... Kul 8 pagi hokkeh! Nursery pon baru je buka pagar.. Haha
Sampai je ke nursery.. hati kak shaz tak boleh nak tahan tengok bunga berlambak-lambak. Haha. Nak je aku angkut semua balik rumah.


Nampak tak.. baik je laki aku dukung puteri kesayangan dia tu. Di bagi nya aku peluang pilih bunga kertas mana yang aku nak. Ehhh tiba-tiba hati rasa berbunga mekar macam dalam nursery tu. Kahkah
Berbunga sebab rambang mata nampak bunga. Haha


Aku berkenan sunggu kat bunga yg yellow colour tu.. Tapi harga nya RM80 , husband suru ambik je... sebab dia kesian tengok aku asyik mengidam bunga rumah orang je. Hahah. Jahat eh! Tapi aku rasa tak berbaloi kot nak beli dengan harga tu. Sudahnya aku ambik yang baru nak mekar berkembang.. harga dalam RM15 , lepas tu aku ambik sekali kaktus , pokok halau nyamuk.. hehe. Berbaloi je . Dapat banyak.

Tenang hati I bila dah dapat bunga yang di idam-idam kan.. Nanti kalau aku dah alih ke pasu bunga.. aku up entry untuk korang jamah ye.. Hihi




17 Mar 2016

Kelebihan Wanita


16 Mar 2016

Resepi Chicken Chop Blackpaper Kak Shaz

Hari ni kak shaz mood baik.. tiba-tiba teliuq tengok rancangan asian food channel. Gile arh kan omputih ni. Kuat makan black paper. Haha.

Dah teliuq macam tu.. of course lah kau nak melantak terus. Mula-mula nak ajak husband ke secret resepi.. tapi tak jadi. Hehe. Sebabnya masa nak minum air ke dapur.. tengok bahan semua ada.  Maka terhasil lah chicken chop black paper ala kak shaz. Sedap kauuu.. hingga menjilat jari kaki.

Resepi ni aku cilok dari my mom.. dulu masa bujang-bujang.. my mom selalu buat breakfast lamb chop. Aku yang tak berus gigi nya..tak cuci muka , terus je melantak.. nasib ada jugak yang sudi kawin dengan aku. Haha

Ok ni resepinya..

Bahan-bahan yang di perlukan :

1. Bawang besar / Bawang Holland
2. Sos tiram
3. Kicap manis
4. Sos black paper
5. Serbuk black paper
6. Tepung Gandum
7. Butter

Cara-caranya :

1. Pertama sekali sediakan dada ayam dulu.. hiris bahagian isi senipis nya , jangan nipis sangat. Agak-agak lah.. lepas tu penyek-penyek kan.

2. Kemudian perap dulu ayam dengan sos tiram + kicap. Kak shaz tak campuq garam dah... sebab sos dengan kicap tu kan dah ada perasa. Perap lah berapa lama yang kau suka. Jangan seminggu dah lah.. hehe

3. Bakar dengan suhu 150 darjah dalam 30 atau 40 minit gitu.. sebab ayam nipis je kan. Aku suka yg ada jus-jus sikit baru yummy

Dah siap bakar ayam.. kita buat sos black paper pulak..

Aku main campak je... Mula-mula tu masuk kan butter.. dah cair , masuk kan bawang pulak.. jangan sampai garing... nanti hangit pulak.

Kemudian.. masuk kan tepung gandum dan air sikit.. jangan sampai beketul ye.. nanti tak cantik..

Lepas dah cair sikit... masuk kan kicap , sos tiram dengan sos black paper.. kicap jangan banyak sangat. Asal nampak hitam sikit. Pun dah ok.

Part kuah pun aku tak buh chicken stock or garam.. sebab hakak jaga kesihatan. Haha. kan sos-sos tu semua dah ada perasa.

Siap semua..last sekali masuk kan serbuk black paper.. supaya rasa lebih sedap gitu..
simpel je kan..

resepi ni versi aku.. segala kekurangan minta maaf la ye.. dah nama versi aku kan.. suka hati lah nak buh apa je. kihkih.

Alhamdulillah jadi lah chicken chop Blackpaper hakak.


15 Mar 2016

Memeriahkan Rumahtangga Yang Suram

Assalamualaikum.

Pagi-pagi lagi dok layan astro oasis mengenai rumahtangga yang dah suram. Ni lah kan... bila perkahwinan dah bertahun.. mula lah si isteri / si suami dingin antara satu sama lain. Si isteri salah kan suami.. yang si suami salah kan isteri. Masing-masing nak menang. Hmm

Aku bukan lah orang pakar pun nak nasihat itu ini. Tapi aku yakin.. sebagai isteri , kita lah yang kena create suasana dalam rumah .

Tak kisah lah dah kawin dari tahun kuda ke.. dari tahun gajah ke , sebagai isteri kau kena usaha buat sesuatu yang baru untuk menarik minat suami. Kalau masa couple asyik nak melawa je hadap boyfriend.. kenapa tak melawa depan suami? Tau lah housewife... pelik lah kalau nak makeup kat rumah kan. Tapi at least biar lah kemas dari segi penampilan.. wangi sepanjang hari... tak salah pon. Pakai baju elok-elok.. kalau hari ni guna baju putih.. esok guna lah pink pulak.. tak bermaksud kau surirumah takde orang nampak.. kau bedal je baju yang dah kena getah nangka.. choiii
Mau laki tak hilang selera... haha

Dah cantik-cantik depan suami.. pikat pulak perut depa. Suami-suami mesti happy bila balik rumah.. nampak bini lawa , dapat makan sedap... comfirm lah dia happy kan. Ni tak , hari ni kau masak mata lembu.. esok mata kerbau.. tulat mata kucing. Kembang tekak suami nanti. heh! Banyak je resepi kat google...cuba cari tau kegemaran suami.. Kalau aku , aku suka perhati makanan apa yang husband aku makan..contoh kalau ke restoran , aku akan makesure dia oder makanan apa yang berulang kali.. So bila sampai rumah , aku usaha cari resepi tu dan buat untuk dia. Alhamdulillah.. akan dapat pujian. Try and error. Tak pandai masak?? Usaha lah...baby pon belajar merangkak.

Dah pikat perut suami?? Pikat pulak suami dengan suasana rumah.. ramai isteri-isteri mengeluh kenapa suami suka lepak kat luar... Haa benda ni senang je kot. Kalau kau tak nak suami keluar rumah... hias la rumah secantik yang boleh. Tak perlu nak deco mahai-mahai.. Cukup sekadar sedap mata memandang..Join lah mana-mana group deko... Belajar step by step. Inshaa Allah rumah berseri , bila rumah bersih..selesa..cantik. Mesti suami suka kan.. Buat kan satu tempat atau sudut untuk suami kau lepak.. Contoh coffee table untuk dia ke... dekat coffee table tu kau buh lah segala jenis minuman yang dia suka.. Macam teh ke , milo.. apa-apa je lah. Macam aku... setiap bulan bila nak berbelanja.. aku akan ambil macam-macam jenis minuman..biar suami takde hati nak minum kat luar dah. Haha. Sambil-sambil tu kau join lah layan rancangan yang suami kau suka. Husband aku suka badminton.. walaupun bukan live dia layan je. Tapi aku tak kan tegur "asyik-asyik tengok benda yang sama je " alaaa jangan lah macam tu... kau bantai je tengok sekali.. biar suami rasa seronok ada kawan. Hehe. In Shaa Allah , kalau kau boleh layan apa yang dia suka.. nanti dia layan kan jugak drama sotong-sotong kita tu. Takk gituuu...Hee

Setel dah semua kat atas... kita pikat pulak suami kat bilik. Okay jangan fikir jauh sangat tau.. pikat kat bilik di sini yang aku maksud kan adalah... hias bilik kita cantik-cantik.. kan tempat suami nak tidur tu.  Kesian suami kerja seharian.. balik rumah nak tidur..hadap bilik penuh sarang labah-labah pulak.. Cik akak oiii.. kalau nak suami sayang...cinta cintun kau sampai kerepot. Cantik kan lah bilik.. hias macam baru kawin. Hihi. Letak lah aroma yang tenang dan seksi.. Ni tak.. dengan katil yang berselerak.. dengan cadar 6 bulan tak basuh. Bawah katil tak sapu.. Mau tak suami asyik nak outstation je. Haha. At least tukar lah cadar seminggu sekali.

Ok lah... aku rasa selebihnya ikut pada diri masing-masing lah nak buat apa. Laki kau kan... haa pandai-pandai lah ye. Buat lah kelainan untuk tambat hati suami.. In Shaa Allah ruamahtangga akan kekal bahagia sentiasa. Aamin

Sebagai isteri.. mari lah kita sama-sama berusaha pikat suami masing-masing. Biar setiap hari dia rasa "wow" jangan asyik nak layan drama " suami ku hilang " je setiap masa.. Suami tak kan cakap , dia diam je.. tak perlu tunggu suami tegur.. buat lah demi kebaikan rumahtangga masing-masing. In Shaa Allah..


Gud luck isteri-isteri di luar sana....


Nasihat Orang Berakal Jangan Nasihat Orang Bodoh


Siapa pun kita.. belajar lah untuk menerima segala nasihat dan teguran daripada orang yang lebih berilmu.

14 Mar 2016

Mummy Vs Daddy



Selalunya... tiap kali aku dah mandi kan wawa , mesti husband aku yang pakai kan baju.

Geram pulak aku bila baju tidur dia guna di siang hari.. baju siang hari dia pakai kan waktu malam. Iskk.

Lelaki memang macam tu eh??



Kenapa Susah Nak Dapatkan Sesuatu?

Tiba-tiba hati rasa tertarik dengan ayat-ayat ni. Mendalam sungguh. Huh

Kenapa Susah Nak Dapatkan Sesuatu?

Pernah satu ketika tu , ada member tanya soalan macam ni..

" Kenapa ye aku rasa susah sangat nak dapatkan sesuatu.. aku selalu je ada masalah kewangan.. nak dapat kan duit tu punya lah susah "

Aku tergamam seketika.. Aku hanya mampu beri jawapan " Mungkin rezeki kau belum sampai lagi kot "

Pernah tak korang terfikir kenapa kita sukar untuk dapat kan sesuatu?? Nak tau kenapa?

Yess..jawapan nya ada dalam gambar kat atas...Kita berharap setiap hari di murah kan rezeki.. dapat keuntungan yang banyak dalam perniagaan , tapi kita lupa untuk memberi. Sampai satu saat Tuhan menduga kita dengan kesusahan.

Kenapa Tuhan duga kita...?? DIA nak kita ingat... supaya kita tak lupa untuk bersedekah , memberi pada mereka yang memerlukan. Kalau kau nak dapat sesuatu yang lebih besar dari Nya , maka kau harus memberi. Orang yang bersedekah tak akan pernah miskin. Ingat tuuu...





13 Mar 2016

Review : Parfum Precious By Che Ta

Assalamualaikum

Hari ni aku nak share pulak pasai parfum by Che Ta , Hihi. Aku bukan lah peminat Che Ta pun , tapi aku peminat tegar wangi-wangian.. Macam-macma jenis dah parfum yang aku pernah pakai , dari murah sampai lah ke mahal. Kalau time sekolah dulu.. aku guna baby cologne je. Yelah zaman tu mana mampu nak beli body shop. Kah kah. Paling mahal pun aku guna haiku dari avon je.. Boleh kata paling berduit lah siapa guna parfum avon zaman aku dulu. Zaman laa ni orang tak pandang dah avon-avon ni. Semua mesti nak guna yang mahai-mahai, yang student pun dah reti guna body shop.. biasalah , duit ptptn kan banyak. Haha.

Baru-baru hari tu , adalah aku ternampak ntah kat mana iklan parfum Che Ta. Tak ingat dah... So , of course lah sebagai penggemar wangi-wangian.. Aku perlu memiliki satu parfum dari Che Ta. Hee.
Nak jugak aku rasa weh... wangi ke dok.


For me... wangi nya tak adalah sewangi macam parfum lancome ke apa... Boleh arh. Sesuai dengan harga nya. Kalau nak wangi sangat , kena lah beli yang mahal kan.

Cuma , parfum ni agak keras sikit lah wangian nya. Pada aku... aku jenis suka parfum yang ala-ala bungaan macam tu. Yang smooth je. Bila kau hidu.. kau rasa nak kunya je. Hehe

Kalau yang ni ok lah.. sedap jugak lah.. but then tak sesuai lah dengan aku. Sebab nya pemilihan wangi-wangian ni sangat penting jugak. Wangian kita tu melambangkan sifat kita sebenar.

Macam aku ni dah jadi mak orang.. memang tak sesuai guna parfum ni. Kang orang lain boleh tergoda.. Baunya kuat sangat. Memang boleh menarik perhatian orang. Alaaa macam kau pandang Che Ta.. Still bergetah.. Haa macam tu lah cun nya parfum die. Tapi memang tak sesuai dengan aku.

Hari tu aku pernah guna sekali... gile arhh memang bau kuat sangat. Sampai kat klinik tu nurse ada tegur..

" Eh wanginye.. guna parfum apa? "

AKu sengih je... haha. Ni serius tau.. aku tak reka cerita.. kisah benar. Hihi. Tapi serius lah.. aku memang tak sesuai parfum ni. Aku mudah pening. Mungkin bau dia kuat sangat kan.
Kalau orang jenis minat sport.. memang aku rekomen guna parfum ni. Sesuai lah..

Harga?? Ok sangat berpatutan.. Tak mahal. Aku beli di Myshoppe.. Guna cash voucher je.. Hehe dapat lah lagi murah..

Memang harga mampu milik lah... Tak yah risau. Kan aku dah cakap... wangian dia sesuai dengan kadar harga nya.

Kalau kau jenis cerewet. Tak yah beli arh.. Nanti kau harap parfum ni sebaris dengan parfum victoria secret.. Walhal harga jauh beza sangat.. No no no.

Cuba jangan banyak komplen sangat. Hiii

Satu je aku tertarik dengan parfum ni... Aku suka nau botol ni... belakang botol tu ala-ala batu bata.. Comey arh.. botol pun kecil je.

Senang nak bawa ke mana-mana. Tak makan ruang pun kalau simpan dalam handbag.

Ok la. tu je aku nak share... hihi

12 Mar 2016

Kenapa Rezeki Susah Masuk

Kenapa rezeki susah masuk?? Nak tau kenapa?? Meh tengok sini..
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Kenapa Rezeki Susah Masuk

Mari lah kita sama-sama audit diri kita... Kot kot ada tersilap langkah , marilah kita sama-sama perbetul kan. Usah cemburu dengan mereka yang di berikan rezeki lebih luas. Tak perlu untuk jadi seperti mereka.. Setiap orang Allah dah janjikan rezeki masing-masing. Cuma cepat atau lambat sahaja. In Shaa Allah.
 
Rezeki Allah itu luas...


10 Mar 2016

Bila Nak Tambah Sorang Lagi??

Bila Nak Tambah Sorang Lagi?? Ni lah soalan yang selalu aku dapat.. haihh , anak baru 6 bulan lebih kot. Ngeri weh! Hehe. Tapi kalau dah Tuhan bagi rezeki lebih awal , tak lah aku tolak. hihi.
But kalau boleh nak jarak kan sikit lah...

Dulu masa mula-mula belum ada anak , orang dok tanya pulak bila nak ada anak. Iskk! Laa ni bila dah ada anak.. sebok pulak tanya bila nak tambah sorang? Hoiii.. kau ingat nak bersalin tu rasa macam kene tarik telinga je ke?? Sakit weh...

Bila Nak Tambah Sorang Lagi??
Lagi pun.. wawa kecil lagi , tak puas lagi nak sayang-sayang dia. Setahun lebih aku kawen baru lah dia muncul.

Inshaa Allah.. nanti dia besar sikit , aku tambah lah lagi sorang.. Haha. Tak pun sekali dua.. cari kembar. Kahkah

Aku bukan saja-saja tak nak tambah. Luka dalaman pun rasanya tak sembuh lagi. Kalau boleh biar lah pulih sepenuhnya.  Bila badan dah kuat semula.. baru lah aku siap sedia untuk preggy lagi. Inshaa Allah


Tapi tu lah kan.. mulut orang ni kita tak boleh tutup. Kadang-kadang kita pun dalam tak sedar terlepas cakap jugak. Hihi. So apa-apa pun kita give and take je lah setiap apa yang di katakan oleh orang sekeliling.

Kadang-kadang.. bila tengok orang lain ada anak ramai , teringin jugak nak tambah lagi. Kihkih.. tapi bila fikir pasal kesihatan.. Rasa nya tak mengizinkan lagi.. Inshaa Allah perancangan Allah tu adalah yang terbaik.

Bila Nak Tambah Sorang Lagi??
Ni pun badan naik letih hadap dia sorang-sorang je. Asyik nak berkepit je. Dah tu suka buat muka bila kita nak ambik gambar.. hihi.

Esok dah ada adik, tak boleh dah nak berkepit dengan mummy ye sayang. Bagi adik can pulak. Hee

Semoga wawa jadi anak yang solehah besar nanti.. Aamin.

ok lah.. harap esok dah tak ada soalan macam ni lagi. Jenuh mak nak jawap.. Perut mak bukan elastic. Haha.


9 Mar 2016

Review : Iron SteamQ Goshop

Assalamualaikum

Review : Iron SteamQ GoshopHari tu aku ada beli Iron steamQ dari goshop.. Tau lah dah jadi mak-mak ni , semua kau nak.. haha.
Rasa nya dalam rumah aku ni dah ada 4 iron.. Hihi. Ntah kenapa , suka beno aku dengan iron. Setiap bilik memang aku akan spare satu iron. Kot lah tamu datang.. tak lah susah-susah diorang nak tanya ada iron ke tak. Aku memang siap display dengan iron board sekali. Senang koje. Hee

Dah lama sebenarnya aku berkenan dengan iron steamQ ni.. tapi asyik tak jadi beli je. Bila nak beli.. mesti terbeli benda lain. Haha. Tu lah kan perempuan.. kalau dia kata nak beli shawl , jubah yang di angkutnya... kalau dia kata nak beli jubah , shoes pulak yang di angkutnya.. rumit rumit..
But its normal lah kalau orang perempuan macam tu... kalau tak macam tu , mesti dia tu mak nyah..Haha

Okay okay... balik pada cerita Iron steamQ goshop aku tu , well.. bagi aku so so lah.. tak de lah hebat
Review : Iron SteamQ Goshopsangat macam dalam tv tu.. Ntah lah , aku ke yang tak reti guna ke apa.. halus tu halus jugak lah.. but water storage nya amatlah kecil.. tak habis satu baju air dah habis. Jenuh kot asyik nak tambah air je

Sorry ye goshop. I is cerita yang betul.. Sebab aku every weekend memang akan siap-siap iron kemeja husband , blouse-blouse aku.. kot lah nak jalan , tak ada lah buang masa nak besiap... kemas barang anak.. nak iron baju lagi. Aku jenis yang suka benda siap-siap... haa gituu. kalau buat dalam kelam kabut aku boleh hangin okeh!


Tapi kalau iron shawl ke...blouse ke.. and nak cepat , rasanya iron ni berguna lah.. hihi. Baju anak.. aku iron guna ni je... senang sikit.. yelah baju kecil lagi.. sesuai lah guna iron steamQ ni.. Mula-mula dapat benda ni pon , aku try kat baju anak dulu.. hehe

Review : Iron SteamQ Goshop

Senang sikit arh kalau iron baju cenonet macam ni.. So far , aku lebih suka guna iron ni untuk baju anak dengan blouse aku je.. kalau kemaja husband , tetap guna iron panasonic yang berat tuh. Haha

Takpe lah.. at least , ada juga senaman tangan sikit. Ni sejak ada anak.. kalau boleh semua benda nak senang. Vacum rumah pun guna robbot vacum je. Alahaiii.... semua nak benda senang je. Bukan malas.. tapi si kenit tuh haa, Kalau boleh nak bekepit je... sabo aje lah.

Next.. aku nak beli pulak frying pan goshop tu. Kalau ada masa free , aku layan je goshop ni. Haha. ok lah kan.. daripada layan astro ria... Bayar kemain mahai.. wayang dok ulang-ulang je. Hmm. Tertunggak seposen pon nak kira. Iskkkkk... teruk arh!


Boleh di katakan barang di goshop semua aku nak. Haha. Serius okkeh! Setiap bulan mesti kene beli at least 2 barang dari goshop. Gile arhh sampai macam tu sekali aku nekad. Hiii
Alaaa... bukan barang mengarut pon , untuk kegunaan dalam rumah jugak.. lebih memudah kan aku buat kerja.. hehe. Kata orang... beli tu jangan alang-alang.. biar boleh pakai lama.. gtuuu

Nanti aku review lagi erkk barang dari goshop yang aku dah beli...


7 Mar 2016

Sibuk

Its coming 2 weeks kan aku tak hapdate apa-apa. Perhh.. terasa lama sangat. Well aku bukan lah saja-saja.. Last 2 week aku busy yang amat. First tu , rumah aku di datangi tetamu Allah. Kata orang , tetamu tu kan rezeki. Selama seminggu lah juga aku layan tetamu sebaik mungkin.. Alaa , bukan orang lain pun..parents je kot. Kihkih
Tapi tak elok lah kan ada tamu kau dok menaip dalam bilik. Sebab soho aku dalam bilik. Nanti my mom ingat aku tak suka dia datang pulak. Grrr

Balik parents aku , my MIL pulak datang and kak ipar. Anf of course lah , sebagai menantu yang baik hati.. aku harus fokus dalam melayan mereka.. hihi. bawa diorang jalan...makan-makan. Seriuss aku busy sangat. Balik rumah je mesti ambik peluang tidur sepuas nya.. Haha

Nampak tak.. busy nya macam mana. Lepas tu , aku busy dengan forex class aku lagi. Kau jangan la tanya aku forex tu apa. Google lah. Biar hadam sikit.. sebab bila kita sendiri yang cari maksud benda tu apa.. kita lebih mudah hadam. Ye dok??

Tak habis dengan class lagi.. last weekend aku dan husband balik kampung my MIL. Kalau duk rumah MIL , memang tak ada masa nak online. Lagi pulak malas kot nak angkut laptop... dengan dukung anak lagi. Hmm banyak barang yang kene punggah. Dah aku ni jenis tak suka banyak barang kene angkut. Lain nak bawa pampers anak.. pampers sendiri lagi. Haha. Jenuh mak!

Semalam je sampai rumah.. baru rasa bernafas sikit. Finally , baru dapat rehat secukupnya. Tapi rumah tak dan lagi nak kemas.. tunggu lah nanti... Bagi rehat badan dulu. Letih weh! Anak aku pun penat tak hilang lagi. Nasib baik anak jenis cool je. Hihi

Ada banyaaaakkkk entry aku nak share lepaih ni. In shaa Allah , kalau di beri kesempatan lagi. Ngee

Ok lah , Meh aku belanja sikit senyuman anak...




3 Mar 2016

SEGMEN TOP MOMMY BLOGGERS BY SHEHANZSTUDIO.COM


CLICK BANNER TO JOIN


Assalamualaikum..

Auuwwww suka aihh ada segmen ni.. hihi. Memandangkan aku ni baru sahaja jadi mommy . so ada baik nya aku join lah segmen ni. Bukan apa , sekali sekala boleh lah tukar pendapat dengan yang lain-lain kan.

Seronok kot kalau dapat kenal mommy blogger ni.. esok-esok kau ada benda tak faham boleh tanya daripada yang berpengalaman. Gituuu

Btw , selamat bersegmen semua...

27 Feb 2016

SegmenBloglists azlindaalin.com Mac 2016




Dari 26 Februari 2016(Jumaat) sehingga 29 Februari 2016 (Isnin, Jam 11 Malam)

24 Feb 2016

Keyword Hari Ini

Laku keras weh aiskrim jelly ni... Perh! Gile la.. Boleh kata dalam sehari ni , beribu rakyat malaysia
cari resepi ni.


Kalau refer dari nuffnang , semua pon search aiskrim jelly. Pehal diorang ni.. demam aiskrim eh??
Ape aiskrim magnum tu dah tak laku?? 

Tapi kan... between aiskrim mahal dan aiskrim jelly ni. Aku pun prefer aiskirm jelly. Hehe. Mungkin sebab benda ni legend kot. 

Ntah lah , anak aku esok dah besar.. kenal tak aiskrim jenis ni. Plastik aiskrim ni pun susah dah nak jumpa. Tapi sekarang dah banyak jual dah . Tu pun di sebabkan viral si aiskrim jelly ni. Kalau tak , memang ke lubuk lah cari plastiknye.

Apa-apa pun... aku nak nasihat sikit , jangan biar sangat anak melantak banyak sangat.. sebab kan sekarang musim sakit.. jangan dek kerana viral benda ni , korang dok biar anak merata aiskrim sampai batuk. no no no.

Kesihatan tu sangat penting. kesian lah kalau anak batuk.. kang esok , kau juga yang susah kena berjaga siang malam. 

Ok lah... malas nak sembang panjang , kang ke laut pulak ceritanya.. aku ni kalau menulis susah nak cari fullstop kat mana. Asyik terbabas je. Hmmm




23 Feb 2016

Fenomena Aiskrim Jelly

Dah jadi viral pulak aiskrim jelly ni kan. Tu lah kuasa facebook. Tekan je.. satu malaysia tau.
Fenomena Aiskrim Jelly
Firstly , aku dok baca orang share pasal aiskrim oreo tu. Tapi tak lah seviral macam aiskrim jelly ni. Ntah kenapa. Tak popular pulak. Hihi
Teringin jugak nak try buat sendiri.. tapi makan nya memang tak lah. Anak aku baru 6 bulan kot , tak berani lagi makan ais-ais ni. lagi pulak kan dia fully bf. Kang kembung pulak perut anak.. Hee

Siapa lah agak nya yang terawal share resepi aiskrim jelly ni kan.. Semalam ada lah terbaca satu post ni.. dia dok marah sebab tak credit pada yang share resepi ni. Actually bagi aku , kalau nak share resepi bergambar tu..Sila-sila la watermark kan gambar korang ye. Nanti tak pasal-pasal jadi bahan pergaduhan. Macam gambar kat sebelah ni , aku tak tahu nak credit pada siapa... sebab boleh kata semua page yang ada kat facebook share gambar sama. Gambar ni takde watermark tuan punye badan. So i minta maaf lah awak-awal kalau aku main rembat je gambar kau ni ha..!



Fenomena Aiskrim JellyLain kalik tepek watermark kau sebesar alam ye. Jangan kata akak ni main rembat je! Tampo kang.. Bisu seminggu. Eh takde lah. Gurau je.

ada jugak anak buah request buat benda ni , katanya nak rasa... haihh , tengok resepi je .. aku dah boleh imagine rasanya. Hebat tak? Hehe... susu je pon , buh jelly sumi-sumi tu.. siap dah. Jual lah 0.50 sen sebiji. Jangan lah kau jual seringgit. Bapak tamak macam abang jibby. Issk Isskk...

Rasa seronok pulak tengok warna aiskrim ni.. colourful! Hee.. kalau zaman aku kecil-kecil dulu.. kat sekolah ada jual. 0.20 sen je. Beli sampai 5x sehari. Sedap. Macam-macam flavour. Ada keladi , aiskrim kacang merah , milo. Favourate aku milo. Yummy.. yummy...

Rindu pulak zaman kecil... sanggup tak nak guna duit duaposen tu semata-mata nak beli aiskrim je. Haa.. makcik kantin pun tau dah.
Lepas tu... meningkat dewasa sikit.. aiskrim mat kool pulak jadi fav.. Sekarang wujud lagi mat kool ni , tapi tak sesedap dulu dah.

Memang jajan sekarang dah tak berkualiti macam dulu.. Hmm , pelik kan.. jajan sekarang ni dah tak sama macam dulu. kan kan.. perasan tak??
Kalau korang jenis kuat makan jajan , tau lah. Aku dulu-dulu yelah.. sekarang tak selera dah.. ikut mood kalau nak. Hehe. Tua dah , kang gigi tak ada.. malu hoi!

Sekarang ni , jajan semua harga 0.50 sen ke atas.. isi pun secoet je la haihh! Tak sendawa pun makan. Hahaha.

Lagi-lagi dah banyak tiruan dah... bahaya.. bahaya...

Lebih baik kita buat sendiri je kat rumah.. resepi beterabur dah kat luar. Asal jangan lupa credit pada yang share ye. Nanti tak pasal-pasal kita kene kecam. Kihkih..

Btw , amalkan hidup sihat je lah... jangan banyak makan aiskrim sangat. Nanti gigi sakit... sekarang nak cabut gigi mahal. Hahaha , Nak ke goverment , beratur nye lama. Sabo aje lah.

Ni aku bagi sekali resepi ye.. sebab ramai sangat tembus ke blog aku ni bila search pasai aiskrim jelly... nahhh ambik lah. Aku pun kopi kacang peas jugak.. hih


RESEPI AISKRIM JELLY


Bahan - bahan :


3 paket sumi / jelly
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
4 tin air 
secubit garam 




22 Feb 2016

Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016

Tak lama nak masuk bulan March, makanya senarai bloglist untuk January & February akan bertukar bila masuk bulan March. So nak cari bloglist baru untuk March dan April. Jemput sertai Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016.
Klik banner untuk sertai  Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016
Segmen simple sangat. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan 10 blog melalui random.org.

TAMAT : 28 FEBRUARY 2016

Langkah Penyertaan Segmen
1. Buat entry bertajuk : Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016
2. Copy & paste coding dalam kotak bawah ni di ruangan HTML entry
3. Publish dan tinggalkan link entry dalam kotak komen di entry asal Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016

Terima kasih atas sokongan semua ^__^

21 Feb 2016

Segmen 12 Jam Bloglist #19 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Mac dan April 2016 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 22 Februari 2016, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #19 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 29 Februari 2016.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Kaitan Bulan Penuh Dan Kesihatan Manusia

Assalamualaikum

Credit : Abu Hannah
Tiba-tiba rasa tertarik dengan satu artikel pendek yang di share oleh seorang hamba Allah melalui laman facebooknya mengenai fenomena bulan penuh dan juga kesihatan manusia.

Mengikut daripada apa yang beliau share.. bulan bukan sahaja di gunakan untuk menentukan tarikh puasa dan raya , tetapi di gunakan juga sebagai menentukan tahap kesihatan manusia dan banyak lagi.

Selalunya bila berlakunya bulan penuh , parasit tengah aktif dan akan menyebabkan anak-anak batuk , selesema , berkahak dan ada juga anak-anak yang akan menjadi terlebih aktif. Yupp sangat lah saya akui benda ni. Sebab beberapa hari ni anak asyik dok main je kerja..sampai payah nak tidurkan.

Benda ni actually dah ada dalam kitab kita pun , cuma mungkin kita kurang peka je... daripada pembacaan saya... beliau mencadangkan supaya anak-anak di mandikan dengan epsom salt.

Epsom salt ni banyak kelebihan nya... antaranya adalah di percayai dapat mengembalikan ph body kembali. Kalau mengikut teori perubatan islam , garam adalah salah satu alat yang tidak di sukai jin dan syaitan. Kerana elemennya berfrekuensi tinggi sama seperti madu.

Kalau korang perasan , bila bulan penuh je... selalu anjing menyalak semacam kan.. nampak hantu lah tu.. konon nye lah. Tapi sebenarnya , ada betul jugak. Sebab bila tiba sahaja bulan penuh.. jin dan syaitan banyak berkeliaran.

Daripada penelitian yang saya nampak , ramai yang bersetuju dengan apa yang beliau cuba sampaikan..
Dan beliau juga turut berkongsi cara penggunaan epsom salt. Ilmu sebegini sangat la penting untuk masyarakat kita.

Ramai sekarang yang terpengaruh dengan budaya barat.. kajian itu ini. Sedangkan kitab agama kita suda lama tertulis mengenai kejadian alam semesta ini,

Kenapa perlu mengangungkan kehebatan orang amerika mengenai fenomena sebegini, seolah-olah mereka lah yang menemui teori ini. . sedangkan Allah dah tunjukan pada kita semua lebih awal lagi.

Mari sama-sama kita muhasabah diri.



Semoga ilmu ni bermanfaat pada semua.. Inshaa Allah .


 
Credit to : Abu Hannah




19 Feb 2016

Weekender Quote



Kejayaan tidak akan datang bergolek tanpa usaha.

Cara Nak Putihkan Kuali

Petang tadi , aku layan arh sekejap facebook sementara anak aku di buai mimpi indah.. Tiba-tiba nampak post akak sorang ni. Berkenan pulak. Saja aku nak share sekali di blog ni. Biar senang sikit aku nak refer esok lusa.

Akak ni share macam mana nak putihkan kuali.. haa , kan selalu lepas masak.. kat bawah kuali tu jadi legam. Serius lah.. kuali kat dapur akak tu semua bersih.. Sebab aku ada satu kuali yang jenis sensetif sikit. Dah macam skin orang dah pulak.. main sensetif bagai. haha

Meh aku tepek gambar sikit...

Cara Nak Putihkan KualiKalau mengikut apa yang akak ni share.. dia guna jenis sabun buku cap buruh macam dalam gambar ni...

cer tengok......

Nampak tak??????

Serius aku tak kenal sabun ni.. adehhh.. mungkin sebab masa my mom ajar cuci piring dulu , dah guna axion kot.. tu tak kenal benda ni.

Kan dulu-dulu top lagu axion tuuuuu..

L : " kan abang dah kata.. axion namanya"

P : " axion ke axia "

Cer sambung sikit...
Dah tak ingat lagu tu.. dulu masa basuh pinggah ,selalu je nyanyi lagu ni... hahaha

Tau lah kan.. masa tu malas lagi , bila my mom suruh.. berat nau punggung nak angkat. Hari-hari my mom dok membebel.. Haha hasilnya sekarang , aku hidup jadi pembersih.. dapur pon kemas je.. husband pun senang hati dapat bini macam aku.. ececeh..

eh dah ke laut cerita...

Okay okay.... ni kuali akak tu... putih sangat!

Cara Nak Putihkan Kuali
Nampak nya , kena cari benda ni.. sebab aku alergic kot tengok kauli aku yang satu tu... ntah apa-apa je legam kemain.. puas aku sental.

Kot tips dia ni menjadi...

So apa lagi.. meh kita cuba!!!

Kalau dah cuba... jangan lupa tag aku entry korang yee...

nak jugak tau hasilnya macam mana kan.. kihkih