12 Oct 2015

Kehidupan Baru...

sebelum ada baby...

bangun jam 9..
makan 20 minit..
mandi 30 minit..
masak...menyanyi sambil ukir tomato bagi cantik ( fokus suami je kan..kenen nak ambik hati lah katakan )
mengemas...sapu habuk sikit ,sambil pindah channel astro.. duduk sekejap , sambung buat keje lagi..

basuh baju pun...siap boleh tido lagi sekejap, mesin auto... nak jaga buat apa kan..sekejap lagi dia bagi bunyik arh menandakan proses mencuci telah tamat..

senang nya hidup...tapi sunyi , sebab masa ni yang ada kat rumah..cuma aku dan suami. Teringin pulak baby... bdoa sepenuh hati semoga Tuhan kurniakan baby yang comel buat aku dan suami...

selepas setahun..alhamdulillah , Tuhan makbulkan doa kami suami isteri...kami di berikan anak yang sangat indah paras rupanya.. Ciptaan Allah semuanya indah :))

Maka dengan itu..bermula lah kehidupan baru...............
-
-
-
-
-
-
-
-

selepas ada baby...

bangun... setiap malam 4x...bangun pukul 9 dah tak wujud.. sebab alarm clock yang I ada... tak boleh set sesuka hati , kena dia yang tentukan nak bunyik masa bila...comel aje bunyik.. memang tak ade kat pasaran.. hihi

makan..kadang sempat, kadang x sempat.. sebab fokus baby bila dia berjaga... tak pe kot kalau dia dah reti lari sana sini , ni baring je memanjang.. yelah umur baru sebulan.. nak pusing ke kiri pun kene kita yang bantu.. hihi. takpe... Tuhan kan dah amanahkan..kena lah jaga dan didik dia dari zero to hero..

makan...2 minit paling cepat , kadang2 nasi tak sempat nak habiskan..sebab baby akan test lontaran vokal mereka sekuat hati bila ibu nya takde di sisi...kadang2 tu bila time baby meragam.. kena lah dukung dia sambil makan... takpe , kita sabar..dulu kan Tuhan dah bagi hidup berdua je...makan pun bersuap dengan suami..haa sekarang... takde nye aksi suap menyuap.. Alhamdulillah kitaorang still romantik walaupun tak bersuap2an nasi goreng kampung.. hahaha

mandi..sehari sekali , kalau ada si suami tlg jaga baby,  dpt lah mandi berkali2 :P
baby bangun dan tido nya tak menentu... untung kalau dapat baby yang kuat tido..tapi my baby ni...waktu siang..dia lebih suka berjaga.. di malam hari dia akan nyenyak kalau tak kembung perut..kalau kembung jugak...mak nye sekali berjaga.. so far , baby I... takde gejalah kembung perut yang kritikal..minta di jauhkan lah. Dia cool je di malam hari. Memang tak sempat nak manja kan diri di toilet..takde dah nak scrub sana sini...

masak... selaju yg boleh , main campak2 asal cukup rasa... tiada ukiran mahupun cubaan resepi baru..apatah lagi nak habiskan album siti nurhaliza..memang tak dan lah... malah c baby lagi yang mengganti mendendangkan lagu nya yang aku sendiri tak faham...hihi

mengemas... waktu mengemas di subuh hari , masa untuk tukar channel..tiada lagi... yg ada sambil vakum rumah..sambil pantau keadaan baby..kot kot tekejut bunyik enjin vakum...( please cipta vakum yg silent )

cuci baju...selalu basuh tgh mlm..time baby tidur dgn apaknya..sebb masa ni lah diorang tengah lena di buai mimpi.. see , suri rumah lagi busy sebenarnya...siapa cakap suri rumah keje makan tido je... kang bagi penampo..hihi

Nampak tak perubahan yang besar berlaku...mula2 memang agak kekok sedikit , nak mengeluh memang tak elok lah.. dah kau sendiri yang minta baby..kan Tuhan dah bagi tu.. syukur lah apa adanya...  dalam kehidupan memang kita akan sentiasa belajar benda baru , bukan baby je yang belajar benda baru..kita juga tak terkecuali...